Valet 2018

Lokala M-topparna lyder inte Kristersson om SD

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Ulf Kristersson har sagt att han inte vill att Moderaterna ska samarbeta eller styra ihop med Sverigedemokraterna efter valet.

Men i flera kommuner struntar de lokala M-topparna i partiledarens uppmaning – utan några repressalier från partiledningen.

– Vi får se vad de väljer att göra efter valet. Jag tycker att de ska göra som vi tycker, säger Kristersson.

Synen på Sverigedemokraterna har under lång tid skapat splittring inom Moderaterna. Samtidigt som partiets företrädare i Stockholm säger att SD är ett ”extremistparti” som man inte vill ha något med att göra vill M i Skåne, där SD väntas öka till nya rekordnivåer i valet, vänta in valresultatet innan man bestämmer hur man gör.

M-ledaren Ulf Kristersson har tidigare sagt att hans besked om att inte förhandla, kompromissa eller styra ihop med SD gäller även lokalt i landets kommuner och regioner.

Men med bara tre veckor kvar till valet står det klart att M-företrädare i flera kommuner struntar i hans uppmaning. Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande i skånska Staffanstorp, skrev i somras ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han skrev att SD lokalt ligger nära M och att han kan tänka sig att både samarbeta och styra ihop med SD.

M-kommuner går sin egen väg

”Varför skulle Moderaterna i Staffanstorp inte samarbeta med politiska företrädare som ligger oss nära i mångt och mycket?”, skrev han.

Moderaterna i Sölvesborg har också gett beskedet att man kan tänka sig att samarbeta med SD i enskilda frågor.

Ulf Kristersson, som denna vecka varit ute på bussturné i Sverige, säger att han är medveten om att vissa M-företrädare i kommuner gett ett annat besked än hans eget.

– Ja, de tänker uppenbarligen annorlunda. Jag delar inte den uppfattningen. Jag brukar säga att jag har väldigt stor respekt för att kommuner inte är som hela landet, att det finns massa lokala förutsättningar. Så jag förstår att det inte är så enkelt, att så här ser det ut nationellt och därför ska man göra på ett sätt.

”Det finns inga diktat i partier”

– Men det förändrar inte min grundläggande uppfattning. Jag tycker vi ska göra allt vi kan för att bilda alliansregeringar även lokalt och inte bygga upp maktinnehavet på Sverigedemokraternas nycker och uppfattningar. Det är min uppfattning och det kommer jag att framhärda i. Men jag noterar vad som sagts i Staffanstorp.

Får det några konsekvenser eller får företrädarna göra som de vill? Ska man inte följa det som partiledaren säger?

– Det finns inga diktat som gäller i partier. Ytterst har vi sett att man i andra partier också avviker från partiledningens uppfattning. Jag kommer inte förändra min uppfattning om detta, vi får se vad de väljer att göra efter valet. Jag tycker att de ska göra som vi tycker.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gillar inte alls Kristerssons inställning – och menar att M-ledaren inte har sitt parti med sig.

– Många moderata kommunpolitiker är oerhört frustrerade över att på grund av partipiskan lämna walkover till Socialdemokraterna. Så har det sett ut på många håll de senaste åren. Det kan väl ändå inte vara ett bättre alternativ för Kristersson?

– Om han menar allvar med att vara den vuxna i rummet, bör han välkomna konstruktiva samtal. Det är så man tar ansvar, säger Åkesson.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Val 2018 – här är de viktigaste nyheterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Staffanstorp

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Ulf Kristersson

Moderaterna

Valet i Sverige