Strid inför SD-konferens – de vill ha Ekeroth kvar

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Kent Ekeroth petades från förslaget till Sverigedemokraternas riksdagslista.

Men det blir strid i frågan på partiets valkonferens.

En alternativ lista, där bland annat Ekeroth och förre SD-ledaren Mikael Jansson finns med, har nu presenterats.

– Valberedningens förslag har väckt starka reaktioner runt om i partiets olika distrikt, vi måste gjuta olja på vågorna, säger Petter Nilsson, ordförande i SD Västerbotten och den som presenterar ändringsförslaget.

Nyligen presenterades de 60 namn som valberedningen i Sverigedemokraterna föreslagit ska stå på partiets riksdagslista. Flera partiveteraner saknades, bland dem riksdagsledamoten Kent Ekeroth och förre SD-ledaren Mikael Jansson, som även han sitter i riksdagen.

Men nu står det klart att det blir strid i frågan på SD:s valkonferens som arrangeras i Stockholm nästa helg. Inför samlingen har en alternativ lista presenterats där både Ekeroth och Jansson finns med.

Det är Petter Nilsson, ordförande för SD:s distrikt i Västerbotten, som står bakom ändringsförslaget som skiljer sig på fyra punkter från valberedningens lista. Till Aftonbladet säger han:

– Valberedningens förslag har väckt starka reaktioner runt om i partiets olika distrikt, vi måste gjuta olja på vågorna. Vi ska genomföra en valrörelse under 2018 och då krävs det att vi gör det som ett enat parti.

Foto: URBAN ANDERSSON
Kent Ekeroth.

Han säger att den alternativa listan innebär att nya förmågor tillförs men att viktig erfarenhet också behålls.

Petter Nilsson tror att det finns goda chanser för att förslaget ska röstas igenom.

– Det är egentligen ganska små ändringar, men det är viktiga och kärnfulla ändringar. Det här är helt enkelt ett bättre förslag, det är mer avvägt, säger han.

Kent Ekeroth är mycket omstridd inom Sverigedemokraterna. Han beskrivs internt både som en av de hårdast arbetande riksdagsledamöterna, men de många skandalerna som han har varit inblandad i genom åren har fått partiledningen att till slut tröttna på honom.

Men Petter Nilsson menar dock att det är viktigt att han står på listan för att kunna bli invald ännu en mandatperiod.

– Han har utmärkt sig som en stark debattör och en hårt arbetande ledamot. Ekeroth har stått för mycket av vår politikutveckling.

Nilsson poängterar också att Kent Ekeroth friades i hovrätten rörande den uppmärksammade anklagelserna om misshandel på en nattklubb vid Stureplan.

– Partiet har sagt att om man är dömd för något så kan det bara ett hinder för att kandidera. Men Kent är inte dömd för något.

Utöver Ekeroth och Jansson så finns även Fredrik Eriksson och Calle Johansson från med på den alternativa listan.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM