Slog larm om nämndemannen – ändå sattes hon på listan

En medlem i Centerpartiet i Solna slog larm om Ebtisam Aldebes åsikter för ett par månader sedan.

Ändå sattes hon upp på listan inför höstens kommunalval.

– De visste exakt vem hon var och vilka åsikter hon hade, men ändå kom hon upp på listan. Att de säger nu att de inte visste är skitsnack, säger källan.

Den friande domen från Solna tingsrätt har upprört många. De centerpartistiska nämndemännen Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson slår där fast att en kvinnas berättelse om misshandel inte var trovärdig, bland annat för att hennes familj var mindre ”fin” än mannens.

De båda nämndemännen har uteslutits ur partiet. Centern ska nu ska utreda hur man kan undvika liknande situationer i framtiden.

Men en källa inom Centerpartiet i Solna menar att han vid flera tillfällen tagit upp Ebtisam Aldebes lämplighet och vilka åsikter hon hade. Bland annat hävdar källan att han informerade det centerpartistiska kommunalrådet i frågan inför arbetet med partiets lista inför kommunalvalet i höst.

– Jag pratade med Magnus Persson specifikt om det. När de började med listan då tog jag upp det här med Ebtisam och då sa han att partiet är medvetet om det här och kommer att hantera det bra. Det var för tre månader sedan, säger källan som inte längre är medlem i Centerpartiet.

Källan säger att han varit i kontakt med personer i partistyrelsen för att påtala att islamister flyttar fram positionerna inom partiet. Han hävdar också att han pratat med valberedningen om just Ebtisam Aldebe och att han ifrågasatt att hon skulle stå på listan.

– De visste exakt vem hon var och vilka åsikter hon hade, men ändå kom hon upp på listan. Jag pratade med valberedningen specifikt om det här, men de hade inget annat namn. Att de säger nu att de inte visste är skitsnack.

– De hade fått kritik i medierna för att de inte hade så många med invandrarbakgrund. Det var någon sorts panik. Då togs diskussionen kring Ebtisam, säger källan.

Valberedningen förnekar

Valberedningens ordförande, Monica Eriksson, förnekar att hon hade kännedom om någon ny information kring Ebtisam Aldebe.

– Vi kände till det här som var för tio år sedan. Det var ett misstag att inte göra något då, men efter det så har hon mig veterligen inte uttalat något dylikt, säger Monica Eriksson.

En källa säger att han pratade med er inom valberedningen och berättade om de här åsikterna som hon fortfarande har?

– Det känner jag tyvärr inte till. Vi har diskuterat det här jättenoga och vi känner till det här som var för tio år sedan, men sen har jag inte fått några andra signaler.

– Det fanns naturligtvis de som tyckte att hon inte skulle stå på listan. Någon motiverade med just det här som var för tio år sedan, det är det vi haft att gå på.

Inom Centerpartiet hölls i går flera möten på ledningsnivå. Man har nu inlett ett arbete med att se över hur det kunde gå så långt som det gjorde i Solna, trots att det funnits larmsignaler.

Kritik från partiledningen

Partisekreteraren Michael Arthursson har sagt att C nu ska se över hur man kan få fram processer som innebär att man från partiet kan vara säkra på att de som går med delar partiets värderingar. Den kandidatförsäkran som finns i dag har inte räckt till.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns en kritik från partiet på riksnivå mot att företrädarna i Solna inte larmat tidigare. Men samtidigt stöttar man nu den lokala partikretsen så att det ska kunna bygga upp förtroendet igen.

Aftonbladet söker Centerpartiets kommunalråd i Solna, Magnus Persson, för en kommentar.

Annie Lööf har även i dag avböjt att svara på frågor.

Publisert:

LÄS VIDARE