Sjöstedt kritiserar möten mellan LO och Wallenberg

LO och Wallenbergsfären förhandlade för att lösa frågan om vinster i välfärden.

V-ledaren Jonas Sjöstedt är mycket kritisk till de hemliga överläggningarna.

– De bör lägga korten på bordet, säger han.

I dag kunde Aftonbladet avslöja att LO och Wallenbergsfären i hemlighet förhandlade för att lösa frågan om vinster i välfärden. Målet var en uppgörelse bakom ryggen på politikerna i stridsämnet.

Uppgifterna har starka väckt reaktioner från flera håll. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att samtalen var ett försök att lösa en fråga som många av fackets medlemmar brinner för.

– På LO-kongressen 2012 fick vi en väldigt aggressiv debatt om vinster i välfärden. Jag tror att medlemmarna tycker det är väldigt bra att LO jobbar aktivt för att genomföra det som de vill. Vi har ett starkt krav på oss att medverka till att välfärdspengar ska användas till välfärd.

Sjöstedt kritiserar samtal

LO-basen lyfter fram att frågan är extra viktig då många av medlemmarna arbetar i välfärdsföretagen.

– Vinstkraven i branschen är absurt höga. Det blir lägre löner, sämre lärartäthet och betygsinflation i skolan. Här hade vi kunnat bjussa på en reglering som hade fått marknadstänkandet att försvinna. Det hade varit väldigt bra och en styrka för Sverige att lösa det här traumat.

Men avslöjandet väcker också kritik. V-ledaren Jonas Sjöstedt säger att han är väldigt förvånad över de hemliga mötena.

– Både LO och Wallenbergarna bör lägga korten på bordet och redovisa vad de höll på att komma överens om och hur de diskuterat de här sakerna. Jag tycker det ser lite märkligt ut, säger han.

V-ledaren menar att det är folkvalda politiker, inga andra, som ska hantera frågan om vinster i välfärden.

– I grunden handlar det här om många miljarder av skattebetalarnas pengar. Då är det rimligt att det är vi i politiken som ser till att de används på rätt sätt.

V har länge krävt att vinsterna ska bort ur välfärden och Sjöstedt menar att det är meningslöst att förhandla med näringslivet.

– De här företagen bara har ett enda mål, det är att krama ur maximal vinst av våra skattepengar. Jag tror inte det är möjligt att de frivilligt går med på att sätta omsorgen om pensionärerna och skolbarn före den egna vinsten.

Han menar också att den modell som LO och Wallenbergsfären höll på att enas kring verkar ha gått ut på att det skulle vara fortsatt möjligt att plocka ut vinst.

– Det är inte acceptabelt. Jag tror att LO-medlemmarna tycker att det här är lite märkligt, att man har hemliga möten med Wallenberg.

Shekarabi inte förvånad

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är däremot inte särskilt förvånad över de hemliga förhandlingarna.

– Jag är inte förvånad över att företagen och fackförbunden har en mer pragmatisk ingång i de här frågorna än vad en del politiska partier och lobbyorganisationer har haft. Företagen som jag möter är öppna för olika lösningar.

Han menar att problemet till stor del finns i den politiska debatten.

– Politiken har haft en helt annan inställning där man fastnat i ideologiskt krig under de senaste två decennierna. Sedan har det underblåsts av starka lobbyorganisationer som motarbetar all form av vettigt samtal om hur vi ska reglera den offentligt finansierade välfärden.

Även om regeringen har en riksdagsmajoritet mot sig så tror Shekarabi att det går att nå en lösning i vinstfrågan och han utesluter inte samtal med Allianspartierna.

– Varje skattekrona som inte används effektivt och till det som det är avsett för, det är en stöld från svenska folket. Jag är beredd att föra ett civiliserat samtal med alla politiska partier som är intresserade av att diskutera detta.

Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius säger att han inte kände till att förhandlingarna ägde rum.

– Däremot så vet jag ju att under de här åren så pågick det ju rätt många försök att hitta uppgörelser. Vi är ju inblandade i flera stycken. Det som har blivit mest bärkraftigt är det som förut hette Etisk plattform, som nu kallas för Välfärdsinsyn. Det har tyvärr inte haft någon effekt på viljan att reglera vinsterna.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne har avböjt att kommentera.

Publisert:

LÄS VIDARE