M-ledaren: Namn och titlar inte det viktiga

1 av 3
SAMHÄLLE

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är kritisk till Stefan Löfvens regeringsombildning.

Hon kräver nu reformer och resultat.

– Det är inte namn och titlar som är det viktiga. Ombildningar kan vilken regering som helst göra, säger hon.

Kort efter att Stefan Löfven presenterat sin nya regering kommenterade oppositionen de nya utnämningarna. Anna Kinberg Batra (M) tycker att Stefan Löfven saknar en plan för ”ett starkare Sverige”.

– Det krävs fler enkla jobb, fler timmar i skolan och fler poliser. Men det kräver reformer och resultat, säger hon.

Nya ministrar och nuvarande ministrar som får nya uppgifter – blir det tuffare för oppositionen nu?

– Nej. Sveriges problem är att det saknas reformer och en politik som bryter utanförskapet. Det kommer jag och mina allianskollegor jobba vidare med att presentera för det svenska folket.

”Departement slås sönder i smådelar”

Anna Kinberg Batra välkomnar däremot att Sverige får en EU-minister igen. När Stefan Löfven tog över makten 2014 bildade han en regering utan den posten.

Är det något mer du är positiv till?

– Att statsministern nämnde enkla jobb tycker jag ändå var bra. Men Sveriges problem är att det skapas för få jobb och att han gör så att de blir svårare att skapa.

Liberalernas ledare Jan Björklund skriver på Twitter att "nystarten kom av sig, redan i starten". Han fortsätter med orden: "Klimat-, miljö- och energidepartementet var en tung satsning 2014. Slås nu helt sönder i smådelar. Har det varit så misslyckat?"

Vill se en integrationsminister

Centerledaren Annie Lööf säger i en skriftlig kommentar till TT att en regeringsombildning inte kommer att räcka: ”Så länge som regeringen fortsätter bedriva en politik som slår mot företagen och jobben och som blundar för ett växande utanförskap tar de inte ansvar för Sverige”

KD-ledaren Ebba Busch Thor säger till TT att hon efterlyser en integrationsminister, något som även Jan Björklund gör.

– Jag tror att Sverige hade behövt en integrationsminister med ansvar för hela kedjan av integrationen. Från ankomst till etablering till att överföra våra värderingar, säger Ebba Busch Thor.