Stefan Löfven: Vi ska se över straffen för stenkastning

Stefan Löfven besökte i dag Rinkeby för att träffa polis, lokalpolitiker och samhällsföreträdare.

Han utlovade en översyn av straffen för  stenkastning – men också investeringar. 

– Vi har för mycket klyftor och segregation. Vi måste knäcka den. Sverige ska inte kännetecknas av klyftor, utan av gemenskap, säger statsministern.

I natt utsattes en polispatrull i Rinkeby för stenkastning från ett 20-tal ungdomar. Stenkastningen gjorde att polisen tvingades lämna platsen.

När statsminister Stefan Löfven i dag besökte Stockholmsförorten för att prata segregation, tog han upp attackerna mot polisen.

– Vi behöver arbeta med saker på kort sikt och få bukt med brottsligheten, exempelvis stenkastning och även organiserad brottslighet – det är därför polisen behöver mer resurser. Vi ska se över straffen för stenkastningen och den översynen ska påbörjas ganska omgående, säger Stefan Löfven.

Han menar dock att investeringar är det som på lång sikt kan skapa bryta utanförskapet och ökad social trygghet.

– Vi måste också ta tag i orsakerna till det som händer. Social  utsatthet, låg utbildningsnivå, trångboddhet – allt detta måste åtgärdas med investeringar.

Du talar om ett reformpaket för förorten - vad innebär det konkret?

– Det är det vi precis har påbörjat. Vi har inte hela sanningen exakt och det är därför jag sitter här i dag, för jag vill veta: Hur upplever de människor som bor här verkligheten? Vilka är problemen och vilka är möjligheterna? Det här är ingenting som regeringen bara kan komma och leverera. Men sen sak är säker: Skattesänkningar kan inte lösa problemen, utan vi måste göra gemensamma investeringar.

Texten uppdateras.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN