Wallström ska lyfta S

1 av 2

avAnette Holmqvist

SAMHÄLLE

Margot Wallström, 62, är Socialdemokraternas starkaste kort.

Nu ger partiledningen med Stefan Löfven i spetsen henne ett specialuppdrag – att ena partiet och lyfta siffrorna inför kongress och valrörelse. Utrikesministern kommer att resa runt i alla S-distrikt och börjar med Skåne i dag.

Det nya uppdraget bekräftas av Wallströms stab på Utrikesdepartementet.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Socialdemokraternas innersta krets, det verkställande utskottet där alla partitoppar ingår, har fattat ett unikt beslut. Det innebär att utrikesminister Margot Wallström får ett fördjupat uppdrag – inom Sverige.

Utöver regeringsuppdraget som omfattar en stor del resande utomlands ska Wallström nu, med start i dag, resa runt i alla Socialdemokratiska partidistrikt. Hon kommer att hålla anföranden på en rad högskolor och universitet, möta tunga S-profiler i distrikten och kommunicera regeringens politik och värderingar. Det handlar till exempel om att förklara de beslut som fattats i frågor som rör asyl- och flyktingpolitiken.

UD bekräftar

Aftonbladets uppgifter bekräftas av Wallströms stab på UD.

– Det stämmer att det finns ett sådant uppdrag. Margot Wallström är värderingsdriven och inte rädd för att stå upp i svåra frågor och säga det som behöver sägas. Det är naturligt för henne att prata om värderingar. Dessutom är hon någon som folk litar på och lyssnar på, oavsett politisk tillhörighet, säger hennes pressekreterare Pezhman Fivrin.

Enligt Aftonbladets källor fattade VU beslutet om att ge Wallström specialuppdraget redan i somras. Från början skulle hon ha haft en parhäst – Aida Hadzialic, 29. Men efter att den dåvarande kunskapslyfts- och gymnasieministern åkte fast i en nykterhetskontroll och fick lämna regeringen vilar nu uppdraget enbart på Wallström.

Förklaringen bakom är enkel. Margot Wallström är omåttligt populär internt. Hon har funnits i partiet sedan tidigt 1970-tal och har flera gånger varit önskekandidat till att ta över som partiledare, men har alltid avböjt det yttersta ledarskapet.

– Wallström är vårt starkaste kort, hon har störst stöd bland våra förtroendevalda och hon är också den av våra företrädare som är populärast bland icke-sossar, säger en S-källa.

Hoppas dra nytta av popularitet

Tanken med Wallströms specialuppdrag är, enligt Aftonbladets källor, att S ska dra nytta av utrikesministerns starka förtroende. Med henne hoppas S-topparna på ett opinionslyft och att partiet ska enas över landet i viktiga frågor inför partikongressen i Göteborg i april, som är ett viktigt avstamp inför valet året därpå, 2018.

Schemat för Margot Wallströms inhemska resor görs upp av hennes stab på UD, för att resorna ska samordnas med arbetet i regeringen. I januari tar Sverige plats i FN:s säkerhetsråd, även det sorterar under Wallström.

Startskottet går i Lund i dag. Wallström ska tala på Lunds universitet på temat säkerheten i Sveriges närområde, migration och Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd, men också träffa påven och partihöjdare i Skånedistriktet.

ARTIKELN HANDLAR OM