Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Miljöorganisation får kritik för skogsbruk

Publicerad 2016-02-25

Naturskyddsföreningen har gått hårt åt svenska skogsägare för kalhyggen och miljöskadlig drift.

Men nu får miljöorganisationen kritik för att göra likadant i sina egna skogar, i en granskning av Skogsforum.

– Jag blir skitförbannad på hyckleriet efter alla debatter jag haft med Naturskyddsföreningen om hållbart skogsbruk. De säger en sak och gör en annan, säger Christofer Fjellner, EU-parlamentariker (M).

Christofer Fjellner (M)

Naturskyddsföreningen har kritiserat den svenska skogsnäringen för kalhyggen utan naturhänsyn, skogsmaskiner som förstör marker och alltför dåligt miljötänk i avverkningen. Bland annat i en tv-reklam med några år på nacken.

På sin hemsida skriver man "De mest skyddsvärda skogarna ska inte kalhuggas. Skogsbruk ska bedrivas med varsamma metoder. Alla arter som naturligt förekommer i vårt land har rätt att finnas här.".

Drivs för pengar

Mot bakgrund av detta har sajten Skogsforum.se, en sammanslutning för skogsintresserade runt om i landet, granskat om Naturskyddsföreningen lever som man lär. Sju av miljöorganisationens skogsfastigheter i landet, som bland annat lämnats till föreningen i gåva, listas i granskningen.

– Jag hade förväntat mig att man skulle se att de jobbar på ett annat sätt. Men det ser ut som vilka skogsägarskötta fastigheter som helst, de driver skogen för att få ut pengar, säger Torbjörn Johnsen, delägare och en av dem som utförde Skogsforums granskning.

Enligt Johansen klingar Naturskyddsföreningens kritik därför falskt.

– Man avverkar, planterar, sköter och röjer precis som vilken skogsägare som helst, samma skogsägare som man kritiserar för att man avverkar och gör kalhyggen, och så gör man det själv. Det är dubbelmoral och klingar falskt.

"Bör föregå med gott exempel"

Christofer Fjellner, moderat ledamot i EU-parlamentets miljöutskott, reagerar kraftigt på granskningen. Han har länge sysslat med skogsfrågor politiskt.

– Man kan ju tycka att Naturskyddsföreningen borde föregå med gott exempel efter all kritik mot svenska skogsägare och skogspolitik. Men i själva verket verkar det vara precis tvärtom, säger han.

Han menar att det är svårt för skogsägarna att följa de regler och krav som ställs på dem.

– Det minsta Naturskyddsföreningen kan göra är att erkänna det, och sluta att ständigt kräva nya, tuffare krav.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson håller inte med om kritiken. Han menar att föreningen gör stora naturvårdsinsatser på sin mark.

– Vi vill framhålla att vi gör mycket bra, men det allra viktigaste vi gör är att vi avsätter skyddsvärd skog till naturreservat, säger han.

Samtidigt framhåller han att föreningen inte generellt är emot kalhyggen.

– Man slår in öppet mål, kalhyggen får finnas även på våra marker. Men det ska vara en mångfald.

Däremot ger Svante Axelsson kritikerna rätt i att man borde ha varit bättre – för ett par år sedan, till exempel i det av riksföreningen ägda Osaby-området.

– Vi upptäckte det själva för 2,5 år sedan och gjorde bättring, så nu har vi en ny strategi för en mycket mer ambitiös naturvårdssatsning.