Löfven om SD-stödd regering: Ett hot mot sammanhållningen

Val 2018: Socialdemokraterna säger nej till Ulf Kristersson

avAnette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna kommer att rösta nej till en Ulf Kristersson-regering.

Det säger Stefan Löfven (S) i en kommentar.

– Den kan komma att bli en utpräglat konservativ regering och den kommer att vara beroende av stöd från SD. Jag ser det som ett hot mot sammanhållningen i Sverige.

På måndagen stod det klart att talmannen avser att peka ut Ulf Kristersson (M) som statsminister – och låta riksdagens ledamöter rösta om det, troligen på onsdag nästa vecka.

Nu uttalar sig Stefan Löfven om beskedet för första gången.

I en skriftlig kommentar säger han, som röstades ned som statsminister i slutet av september och nu leder en övergångsregering, att S kommer att rösta nej till en regering ledd av Ulf Kristersson.

Foto: AFTONBLADET
Stefan Löfven (S).

Löfven: Hotar sammanhållningen

Att processen går vidare och att talmannen Andreas Norléns förslag till statsminister nu kommer att prövas i kammaren ser dock Löfven som ”rimligt”.

– Vi vet ännu inte hur den regering Ulf Kristersson vill bilda kan vara sammansatt. Den kan komma att bli en utpräglat konservativ regering och den kommer att vara beroende av stöd från SD. Jag ser det som ett hot mot sammanhållningen i Sverige, säger Löfven.

Vidare upprepar han att en regering över blockgränsen ”är det bästa för att minska motsättningarna i landet och ta vara på Sveriges möjligheter”.

– Jag står fortsatt till förfogande för att axla en sådan regering.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM