Annie Lööf kräver svar om SD av Kristersson

Val 2018: ”Viktigt att han redogör för hur man tänker regera”

Nu kräver Annie Lööf svar av Ulf Kristersson – om Sverigedemokraterna.

– Det är viktigt att han redogör för hur man tänker regera med aktivt SD-stöd. Hur kommer det att gå till? säger C-ledaren till TT.

SD:s Jimmie Åkesson håller i sin tur dörren öppen för Kristersson – men kräver garantier för stöd.

M-ledaren Ulf Kristersson höll vid 11-tiden en presskonferens sedan det stod klart att riksdagen kommer att rösta om hans regeringsalternativ, troligtvis redan nästa onsdag.

Kristersson sa dock att han även i fortsättningen vägrar att samtala med SD.

Enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson ”meddelade Kristersson inget nytt på sin pressträff”:

– Men han har fortfarande tid på sig att säkra stöd i kammaren. Vi fortsätter att hålla dörren öppen och jag hoppas att han kommer att använda den tiden väl, säger Åkesson.

Tidigare under måndagen sa Sverigedemokraternas partiledare att Ulf Kristersson pekas ut som statsministerkandidat är det ”mest rimliga förslaget” sett till läget.

– Vi håller dörren öppen och inväntar Kristerssons besked om partisammansättning och sakpolitisk agenda, säger Åkesson.

Åkesson har tidigare sagt att SD kommer att ”trycka på röd knapp”, alltså rösta nej, till en regering som inte förankrat sin politik med hans parti. Det är ett krav han ännu en gång upprepar.

– Kristersson bör nyttja den extra tiden som talmannen gav honom väl. Inte minst för att ge oss de garantier vi behöver för att kunna stödja honom, säger Åkesson.

– Det enklaste sättet att göra detta på är givetvis samtal, men om Kristersson vet något annat sätt så är jag öppen för det. Det viktigaste är att hänsyn tas till våra väljare.

Lööf: Möjligheterna undersöks inte

Inte heller inom Alliansen är stödet till Ulf Kristerssons regeringsförsök självklart.

Enligt källor till Aftonbladet anser man inom C att ingenting ändrats sedan C och L sade nej till en alliansregering som måste ha stöd av SD för att regera.

Inom C ifrågasätter man bland annat varför Moderaterna blockerar alla försök till att bilda regering – utan stöd av SD.

Bland annat har man sagt nej till C-ledaren Annie Lööfs erbjudande om att ta på sig ett sonderingsuppdrag för att försöka bilda en alliansregering med stöd av MP och till viss del av S.

– Det handlade inte per automatik om att Lööf skulle vara statsminister. Det kunde lika gärna ha slutat med Kristersson som statsminister, säger en källa.

Annie Lööf skriver själv om dagens besked på Instagram. Hon förordar fortsatt en alliansregering med stöd över blockgränsen.

Vidare ”beklagar” Lööf att hon inte fått sonderingsuppdraget eftersom ”det innebär att möjligheterna att få till stånd en alliansregering inte undersöks på djupet.”.

Samtidigt skriver hon också att hon även i fortsättningen är redo att spela en aktiv och konstruktiv roll i bildandet av en ny regering.

”Varje budget kräver SD:s gröna ja-knapp”

I en intervju med TT slår hon också fast att C:s invändningar mot en förminskad allians med M och KD står fast och att det nu är av största vikt att Ulf Kristersson redogör för hur han tänker om att regera med stöd av SD.

– Våra invändningar mot en SD-stödd regering är välkända. Nu är det viktigt att Ulf Kristersson redogör för hur man tänker regera med aktivt SD-stöd. Hur kommer det att gå till? säger Annie Lööf.

– Han måste ge svar på det faktum att varje budget kräver Sverigedemokraternas gröna ja-knapp. Jag är förvånad över att han inte ens nämnde det på pressträffen.

Björklund: Märkligt

Jan Björklund (L) twittrar om dagens händelser. Han skriver att det är ”förvånande” att Moderaterna stoppat Lööfs möjligheter att sondera möjligheterna till ett samarbete mellan Alliansen och MP.

”Alliansen behöver samarbeta med något parti för att kunna regera; märkligt att avfärda MP och ta risken att i stället bli helt beroende av SD” tillägger han.

Ebba Busch Thor meddelade i dag däremot att hennes parti är beredda att sitta med i en regering med ”Moderaterna och så många allianspartier som möjligt”.

KD-ledaren säger att varken hennes parti eller M kunde stoppa Annie Lööf från att sondera.

– Men vill man sondera å Alliansens vägnar behöver man kunna presentera rimliga alternativ som leder fram till en lösning. Eftersom de alternativ som lyfts redan prövats ser vi det som lönlöst och oansvarigt att dra ut på processen ytterligare, skriver hon på Instagram.

V: Vi röstar självklart nej

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt skriver om talmannens besked på Facebook. Han menar att V ”självklart kommer rösta nej till Kristersson”.

Detta eftersom V menar att en sådan regering skulle bli ”direkt beroende av SD” i nästan varje omröstning.

Jonas Sjöstedt dömer dessutom ut M-ledarens förmåga att bli statsminister.

”Ulf Kristersson är inte vuxen uppgiften att bli statsminister. Han har inte ens stöd av partierna i sitt eget regeringsunderlag. Inom moderaterna verkar det vara stor oreda, varken riksdagsgrupp eller kommunpolitiker verkar vilja följa partiledningens råd”.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Få bästa kollen – följ Aftonbladets nyhetsmejl!
Publisert:

LÄS VIDARE