Löfven: ”Sverige inför två viktiga vägval”

Av: Anette Holmqvist, Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Statsminister Stefan Löfven har hållit sitt årliga jultal till det svenska folket.

Vi står inför ”två viktiga vägval”, menar han.

– Vi måste göra allt som står i vår makt för att bemöta hatet och rasismen.

Dådet i Trollhättan, terrorattackerna i Paris och Europas stora flyktingkris. Det inleder Stefan Löfven med att prata om i sitt andra jultal.

På Stortorget i Gamla stan har det samlats hundratalet människor för att lyssna på statsministern. Innan talet framfördes julsånger av elever från Adolf Fredriks musikklasser.

– Välkomna alla, det finns minnen ifrån den här hösten som jag kommer bära med mig under resten av mitt liv. När jag reste till Trollhättan efter morden och mötte elever, föräldrar och personal. Jag såg sorgen, rädslan, chocken och vreden i deras ögon, det glömmer jag aldrig, säger han.

Han berättar hur han inte kommer glömma terrorattentatet i Paris och fortsätter med att prata om den globala flyktingkrisen som han tror vi hade klarat om vi delat ansvaret i EU.

– Flyktingmottagandet måste delas jämt så att varje land kan leva upp till sitt åtagande, säger han.

Två vägval för Sverige

Statsministern poängterar att Sverige står inför två avgörande vägval inför framtiden.

Vägvalen handlar om att välja investeringar framför nedskärningar och sammanhållning framför skuggsamhällen. ”Vi väljer väg tillsammans” menar Löfven.

– Vi väljer en väg som skapas tillsammans, där ingen lämnas efter eller glöms bort. Vi ska skapa ett samhälle där alla kan känna tillit, tilltro och gemenskap för i det här samhället kan alla känna samhällstro.

Men han erkänner att regeringen är i en helt annan situation nu, än när den tillträdde.

– Vi ska bygga ett samhälle vi kan stå för, säger han.

Klimatavtalet – ett steg på vägen

Löfven pratar inte bara om allt det mörka som har hänt i år, utan han vill även belysa det ljusa.

Han vill tacka alla länder som samlats för att skapa ett klimatmål inför år 2020. Alla kyrkor som ställer upp för de utsatta. Men också alla de som på ett eller annat sätt gör någonting för att påverka.

Årets ljuspunkt har dock enligt statsministern varit alla volontärer som hjälpt till, alla ideella jobbare som ”ställt upp, välkomnat och värmt”.

– Mörkret visar inte vägen, det är ljuset som visar vägen. Bakom all terror och fattigdom finns saker som är ljusare och det ska vi komma ihåg i vintermörket.

Talet i Gamla stan avslutas med ytterligare julsånger framförda av elevkören. Statsministern riktar ett stort tack till alla de som jobbar under jul och nyår och som gör att unga som gamla kan ha ”en fin jul”.

– Försök att knyta en mänsklig kontakt i år, det är mitt nyårslöfte. Samhället är vårt gemensamt och vi bygger det tillsammans och med det vill jag önska er god jul och gott nytt år, avslutar han och får massor av applåder.

Nu ska statsministern vara ledig och se till att läsa en och annan skönlitterär bok.

– Jag ser fram emot att vara ledig och vara tillsammans med nära och kära. Jag ska vara i fritidshuset med min fru, familjen i övrigt och med släkt och vänner.

Jämför sig med Carlsson

Före jultalet intervjuades Stefan Löfven i TV4:s Nyhetsmorgon. När han fick frågor om han varit alltför osynlig, och istället låtit fackministrar som Anders Ygeman, dra ett tungt lass höll han inte alls med.

– Jag kliver in när regeringen vill markera en ny färdriktning, sa han.

Därefter påminde Löfven om att också hans företrädare Ingvar Carlsson fick samma typ av kritik, under sin tid som statsminister.

– Jag tror vi har liknande ledarfilosofi, sa han.

Publicerad: