Fridolin: Vi vill göra upp om politiken

avAnette Holmqvist, Oskar Forsberg

I kväll drabbar partiledarna samman i SVT

1 av 4 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Gustav Fridolin och Stefan Löfven.

Politiskt kaos hotar efter att Decemberöverenskommelsen har fallit och samtidigt pågår den största flyktingkrisen sedan andra världskriget.

Då drabbar partiledarna samman i en tv-sänd debatt.

– Verkligheten överskuggar DÖ och måste hanteras oavsett vilken kristdemokrat som skålar i champagne, säger MP-språkröret Gustav Fridolin.

Klockan 18:52 på fredagskvällen förklarades Decemberöverenskommelsen, DÖ, avliden av moderatledaren Anna Kinberg Batra. Knappt ett år efter att den slöts firade DÖ-motståndarna på kristdemokraternas riksting med skumpa för att den stoppats.

Beskedet sände chockvågor in i regeringskansliet där statsminister Stefan Löfven och Gustav Fridolin fick en ny politisk kris på halsen – i stället för att som planerat förbereda sig gemensamt inför söndagskvällens partiledardebatt i Agenda.

– För mig är ingångna avtal viktiga att hålla, av ren princip. Här bryts överenskommelsen redan efter ett år av samma partier som drev på den. Det är förvånande, slog Löfven fast med allvarlig stämma på en presskonferens.

Han kallade också Alliansens agerande för ”utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge” och passade även på att kritisera Anna Kinberg Batra för att hon misslyckats med att rädda Decemberöverenskommelsen:

– Man kan ifrågasätta om Alliansen har en ledare.

”DÖ var aldrig förstahandsvalet”

Men i en exklusiv intervju med Aftonbladet står det klart att varken statsministern eller Gustav Fridolin är särskilt skakade över att pakten fallit. Arbetet kommer att fortsätta som vanligt och DÖ var aldrig deras förstahandsval, är beskedet.

– Det kommer inte leda till några större förändringar för svensk politik, regeringens budget går igenom. Men vi kommer att behöva ha fortsatta samtal om hur vi bibehåller stabiliteten, säger Löfven.

Fridolin framhåller i sin tur att "alla minns hur viktigt det var för Alliansen" när DÖ spikades.

– Det var väldigt viktigt för de borgerliga då att det var deras principer som slogs fast genom överenskommelsen. Vår ingång var en helt annan, att göra upp om politiken, säger han.

Att DÖ fallit hoppas man ska bädda för fler långsiktiga uppgörelser.

– Vi har hela tiden sagt att det vi i första hand vill se är ett blocköverskridande samarbete. Det är bra oavsett det parlamentariska läget för då vet man att saker och ting gäller längre än en mandatperiod. Jag har själv haft möjligheten att sluta en överenskommelse om betygen, så jag vet att det går bara man vill, säger Fridolin.

Är det i själva verket så att ni känner att ni vinner på att DÖ har fallit?

– Jag sa efter Decemberöverenskommelsen hade slutits att värdet av den vet man inte förrän man ser om den leder fram till mer av samarbete och samtal eller om den används för att gjuta fast blockpolitiken, och sedan dess har vi sett både och. Både bra samarbeten men också hur man nästan krampaktigt hållit fast vid blockpolitik och allianskonstruktion. Så jag tänker mig att det är samma sak med den här utvecklingen. Vart det leder vet vi först när vi ser om det blir ett bättre samarbetsklimat och om vi kan komma överens, vilket människor har anledning att förvänta sig och kräva av oss.

Vill tydliggöra skillnaderna i kväll

Att den spruckna överenskommelsen kommer att prägla kvällens debatt är troligt. Stefan Löfven menar att det är viktigt att tydliggöra de politiska skillnaderna för väljarna.

– Skiljelinjerna kommer att bli uppenbara nu när alla har lagt sina budgetar. Vi hade väntat oss att Alliansen skulle göra en omprövning av sin politik, men så kommer de med samma sak som tidigare. Skattesänkningar på 64 miljarder och stora nedskärningar. Mot det står en regering som står för investeringar och en jobbagenda på riktigt, säger statsministern.

– Under sina åtta år höjde de arbetslösheten, fick skolresultaten att rasa och välfärden att krackelera. Och de tog time-out i klimatfrågan. Dessutom försämrades Sveriges konkurrenskraft och produktiviteten sjönk så att vi tappade marknadsandelar ute i världen. Det är allvarligt. Och ändå vill de fortsätta med samma sak.

”Verkligheten överskuggar DÖ”

Gustav Fridolin framhåller att han dessutom hoppas att debatten ska handla om de stora frågorna, som skolans problem och den pågående flyktingkrisen. I dag kommer cirka 2000 asylsökande per dygn till Sverige.

Språkröret har själv deltagit i volontärarbete hos en kyrka som förbereder ett flyktingboende.

– När jag pratar med mina vänner som är ute och volontärar, eller med kommunalråden i de kommuner som gör väldigt mycket i den akuta situationen, då pratar vi inte om Decemberöverenskommelsen.

– Verkligheten överskuggar DÖ och den måste hanteras, oavsett vilken kristdemokrat som skålar i champagne.

M vill prata om stora frågor

Moderatledaren Anna Kinberg Batra tonar ned statsministerns kritik och framhåller att hon vill att debatten i kväll ska handla om "de stora frågorna".

– Vad som är viktigt nu är inte hur statsministern beskriver mig, utan hur Sverige möter ett antal stora utmaningar som till exempel flyktingkrisen och jobben, säger hon i en skriftlig kommentar till TT.