C-ledamot stängs ute av sina egna

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) stängs ute från migrationspolitiska diskussioner i Centerpartiet.

Anledningen ska vara att han brutit mot riksdagsgruppens regler.

– Jag är chockad, upprörd och ledsen, säger han.

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson håller inte med sitt parti när det kommer till migrationspolitiken. Han har länge förespråkat en restriktivare linje och menar att Sverige måste anpassa sig mer i EU-riktning. Det här har Danielsson drivit på partistämmor och i samhällsdebatten – och det har inte gillats av partiledningen.

I går eftermiddag meddelade vice partiledare Anders W Jonsson att han inte längre är välkommen när den centerpartistiska riksdagsgruppen diskuterar migrationsfrågor.

– Jag får ett oerhört hårt straff. På hundra år har ingen centerpartistisk riksdagsledamot förvägrats att vara en fullvärdig medlem i riksdagsgruppen. Det är väldigt tungt för mig just nu, säger Staffan Danielsson.

”Svårt att acceptera”

Enligt Danielsson motiverades beslutet med att han brutit mot riksdagsgruppens regler om att uttala sig utan att ha rådgjort med talespersonen i frågan. Men att han skulle brutit mot några regler håller han inte med om.

– Jag har väldigt svårt att acceptera det. Som riksdagsledamot måste man ha möjligheten att uttala sig, säger han.

Men trots besvikelsen är det inte aktuellt för Staffan Danielsson att hoppa av Centerpartiet.

– Jag är centerpartist och har varit det hela livet. Och jag har ett mandat från mina väljare i Östergötland, som håller med mig i de frågorna, säger han.

Hur ska du agera nu?

– Jag är för stolt för att böna och be om att få bli en fullvärdig medlem igen. Men det vore anmärkningsvärt om man inte tog bort den här bannbullan, säger han.

C:s gruppledare säger att Danielsson gärna får vara med och diskutera frågorna – om han håller sig till reglerna.

– I C:s riksdagsgrupp träffas vi två gånger per år och diskuterar vilka förhållningsregler och arbetsmetoder vi ska använda i gruppen. Staffan har nu brutit mot en del av den överenskommelsen som finns i gruppen. Jag har då sagt att det får som konsekvens att just nu, i de intensiva förhandlingar som pågår av och till mellan allianspartierna och regeringen, så kommer han inte att ha full tillgång till all information.

”Inte respekterat regler”

Jonsson poängterar dock att Danielsson självklart är en del av gruppen.

– Det handlar ingenting om att man har en viss politisk åsikt. Det handlar helt enkelt om att han inte har respekterat de regler som vi tillsammans har beslutat om.

Så vad är det för regel han har brutit mot?

– Jag tänker inte gå in i detalj och beskriva det som har inträffat, men det har varit ett väldigt tydligt avsteg från den gemensamma överenskommelsen som vi har i gruppen.

Kommer han få någon ytterligare motivering?

– Jag har väldigt tydligt motiverat för Staffan Danielsson vad det här handlar om. Jag har också uttryckt att jag är besviken över att han inte håller sig till det vi tillsammans har kommit överens om.

Publisert: