Manliga politiker går samman – mot sexism och trakasserier
Uppdaterad 2017-12-18 | Publicerad 2017-12-06
MeToo får nu ett politiskt efterspel.
En rad manliga politiker, varav ett par ministrar, undertecknar i dag ett upprop mot sexism och i nästa vecka debatteras frågan i riksdagen.
– Vi män har ett ansvar, vi måste agera och reagera när vi ser att kvinnor kränks eller tystas, säger Mikael Damberg, näringsminister (S).
Bransch efter bransch har skakats av MeToo och inte heller politiken har varit förskonad. I gruppen #imaktenskorridorer har kvinnor vittnat om sexuella övergrepp och i flera politiska partier har män tvingats lämna sina poster efter avslöjanden om trakasserier.
”Vi har faktiskt möjlighet att påverka”
Men nu får avslöjandena också ett politiskt efterspel. I dag går män från en rad politiska partier ut i ett gemensamt upprop på Aftonbladet Debatt med namnet #viktigastevallöftet där undertecknarna lovar att motverka sexism, könsförtryck och tysthetskultur.
I uppropet framhåller man också att det nu även handlar om att ta fram verktyg för att öka medvetenheten om mäns beteenden.
Initiativtagaren Daniel Färm, riksdagskandidat för Socialdemokraterna inför valet 2018, menar att politiker har ett särskilt ansvar för att ta vittnesmålen i MeToo på allvar.
– Vi har faktiskt möjlighet att påverka på ett sätt andra inte har. Vi kan dels påverka hur våra partier agerar och medvetandegöra hur vi själva agerar. Men vi kan också lägga förslag och driva på för politiska förändringar som påverkar människors förutsättningar i privatlivet, i arbetslivet och i olika delar av samhällslivet, säger han.
Damberg: Bra initiativ
Bland dem som undertecknar finns näringsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Men också Centerpartiets partisekreterare Mikael Arthursson, Liberalernas gruppledare Christer Nylander samt Moderaternas Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson.
– Det är otroligt viktigt att den stora MeToo-våg som sköljt över Sverige också följs upp av att män tar ställning och agerar. Därför tycker jag att det här är ett väldigt bra och viktigt initiativ av män från många olika partier som vill visa att det här är en fråga vi kommer att engagera oss i och inte släppa, säger Damberg.
Kallar till sig statliga bolag
Mikael Damberg har dessutom kallat till sig alla ordförande för de statliga bolagen till ett möte för att höra hur man arbetar med frågor kring jämställdhet och sexuella trakasserier.
– Mitt ansvar som ägarminister är att se till att styrelserna tar den här frågan på allvar, säger Damberg, som i regeringen har ansvaret för de statliga bolagen.
Han framhåller att han vet att många av de statliga bolagens styrelser redan jobbar med frågor som till exempel jämställdhet. Men menar att mer kan behöva göras.
– Min självklara slutsats efter hela MeToo-vågen är att ingen arbetsplats eller sektor kan tro att det här inte rör dem. Och jag hoppas därför att jag får höra att styrelserna tar det här på allvar, att man har agerat och att man är beredda att lära av varandra för att bryta sönder en sådan här kultur som har funnits på många arbetsplatser.
MeToo i riksdagen
Vänsterpartiet har dock valt att ställa sig utanför uppropet #viktigastevallöftet. Riksdagsledamoten Daniel Riazat framhåller att partiet delar andemeningen i uppropet, men att man avstår eftersom det saknar perspektiv som rör ekonomisk makt och maktstrukturer i samhället i stort. Frågan får inte avpolitiseras, menar han.
– Det är ingen kritik mot artikeln, utan för oss handlar det om att detta börjar i skolan där man gör skillnad på barnen och sedan fortsätter det genom livet och ända in i pensionsåldern där majoriteten av fattigpensionärerna är kvinnor. Allt detta hänger samman, säger Riazat.
På måndag hålls en aktuell debatt i riksdagen, mot bakgrund av de många MeToo-avslöjandena. Den sker på begäran av Vänsterpartiet.