Jonas Sjöstedts klimatattack: Känner igen deras nollställda ansikten

V-ledaren Jonas Sjöstedt gick till hård attack mot Alliansen och SD när det gäller klimatfrågan.

Han menar att de bevakar storföretagens intressen och saknar svar på klimatutmaningen.

– Åkesson, Kristersson, Busch Thor – de får det där blanka ansiktsuttrycket när klimatet kommer upp. Jag känner igen det där nollställda ansiktet, säger Jonas Sjöstedt under sitt tal.

När Jonas Sjöstedt under måndagskvällen talade under Vänsterpartiets dag i Almedalen, uppehöll han sig länge vid klimatförändringarna.

– De rikaste 10 procenten i värlen står för nästan hälften av koldioxidutsläppen. Omställningen måste bli störst och mest kännbar i toppen. Det är den globala överklassen som måste ändra sin livsstil mest, säger Jonas Sjöstedt.

Han delade också ut en känga till Mp, när han kallade Vänsterpartiet för ”Sveriges bästa miljöparti”.

”Blankt ansiktsuttryck”

Men framför allt gick V-ledaren till hård attack mot de borgerliga partierna och SD för att de saknar svar när det gäller klimatförändringarna.

– Åkesson, Kristersson, Busch Thor – de får det där blanka ansiktsuttrycket när klimatet kommer upp. Jag känner igen det där nollställda ansiktet. Det är samma uttryck som vi hade i skolan när det var läxförhör och vi inte hade läst på. När vi inte hade någonting att säga, säger Jonas Sjöstedt.

Han menar att Alliansen och SD rycker ut till försvar för flygbolagen och storföretagen.

”Löfven misstar sig”

Även Stefan Löfven fick kritik under kvällen. Sjöstedt menar att statsministern försöker sudda ut den ideologiska konflikten mellan höger och vänster.

– Jag tror att Stefan Löfven misstar sig. Nog känner de flesta i maggropen vad som är höger och vänster. Och om Vänsterpartiet ska vara det enda partiet för demiljoner svenskar som också kallar sig själva vänster, sår är det en stor förändring av svensk politik. Men vi tar gärna på oss den uppgiften.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE