SD störst i 11 kommuner: ”Vi har fått inviter från andra partier”

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Val 2018: Sverigedemokraterna förbereder sig nu för att ta makten

Sverigedemokraternas kraftiga framgångar i Skåne innebär att man nu är störst i elva kommuner.

På flera håll förbereder man sig nu för att ta makten – och andra partier har redan hört av sig om samarbete.

– Vi har fått inviter från andra partier om att gemensamt styra kommunen, säger Tommy Brorsson, SD:s gruppledare i Örkelljunga.

De preliminära valresultaten visar att Sverigedemokraterna ökat rejält i Skåne. I hela elva kommuner blev SD det största partiet i kommunvalet. Högst stöd fick partiet i Hörby (35,4 procent), följt av Örkelljunga (31,8)

Trots att det bara gått två dagar sedan valet har andra partier redan hört av sig med inviter till SD, enligt Aftonbladets rundringning.

I Örkelljunga säger gruppledare Tommy Brorsson att flera partier tagit kontakt. Han vill däremot inte avslöja vilka de är.

– Vi ska analysera och se vad vi får ut av det, säger han.

Även i Sjöbo har inviter kommit till SD.

– Vi är största partiet och håller på att förhandla med olika konstellationer. Vi har både fått kontakt från andra och tagit kontakt själv, säger vice ordförande André af Geijerstam.

1 av 4 | Foto: Privat
Tommy Brorsson, SD:s gruppledare i Örkelljunga

Drar igång förhandlingsprocess på torsdag

I Skurup har SD tagit fram förhandlingspunkter för framtida möten.

– Det finns partier som har kontaktat mig om samarbete. Men jag vill inte svara på vilka de är, säger gruppledare Lars Nyström.

I Trelleborg säger Helmuth Petersen, oppositionsråd, att de andra partierna blockerar SD. Efter valet har dock flera hört av och efterfrågat partiets stöd framöver.

– På torsdag inleds en förhandlingsprocess med ett parti. Det är två, tre till som vill förhandla med oss, säger Helmuth Petersen och fortsätter:

– Men de måste ge oss något. För oss gäller det att få inflytande. Ett krav är att få sitta i presidierna, som vice ordförande eller ordförande i nämnder.

Skickat förfrågan till S och M

På andra håll i Skåne har det varit mer trevande kontakter. Teddy Nilsson, ordförande i Svalöv, säger att SD har skickat förfrågan om samarbete till S, M, KD och L men inte fått något svar. I Klippan inriktar SD sig på att försöka bedriva en hård oppositionspolitik eftersom de andra partierna inte vill samarbeta. I Hörby söker S-kommunalråd samarbete med Alliansen för att stänga ute SD, enligt gruppledare Stefan Borg.

– Det kan hon hålla på med ett tag, det kommer inte lyckas. Det enda rimliga är att Moderaterna med sina fyra mandat samarbetar med oss.

”Vi har fått invit från ett annat parti”

I Hässleholm vill SD avvakta det slutgiltiga valresultatet. Ordförande Hanna Nilsson säger dock att andra partier redan kommit med inviter.

– Något litet har det varit. Mer diskussioner om hur läget ser ut, inte om samarbete.

SD blev även det största parti i Munkedal i Västra Götaland. Gruppledare Matheus Enholm säger att partiet hade det första gruppmötet i går och att man tänker börja kontakta andra partier under dagen.

– Vi har fått en invit från ett annat parti. Jag vill inte gå in på vilket det är. Det behövs ytterligare ett parti för att få majoritet, säger han.

Vill förändra arbetet i kommunen

Aftonbladet har också ställt frågor om vad SD vill genomföra om partiet får styra i kommunen, samt vad som kan bli den stora skillnaden från i dag. Merparten svarar att de kommer driva lokala frågor, exempelvis bygga en ny skola, få bättre lokaltrafik och flera parker.

Vissa vill genomföra mer övergripande förändringar i kommunen.

– Vi har lagt ett program för att effektivisera kommunens verksamhet. Vi betalar mer i dag för en service som är av lägre kvalitet än andra kommuner. Vi vill dra ned på antalet politiker i kommunen, säger Stefan Borg i Hörby.

– Vi vill lägga mer mer ansvar på tjänstemännen i kommunen. Det finns många områden där politiker inte behöver styra så mycket, säger Jonas Luckman i Klippan.

– Vi kommer att ta kontakt med Migrationsverket för at få ner kvoten som kommer till vår kommun, säger André af Geijerstam i Sjöbo.

Fem utmaningar för nästa statsminister 00:46
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM