Wallström: Saudi-beslutet togs inte på politisk nivå

Beslutet om att välja in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission, fattades inte på politisk nivå.

Det skriver utrikesminister Margot Wallström på Facebook.

– Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, skriver Margot Wallström, som också ger en känga till Jan Björklund.

Margot Wallström.
Margot Wallström.

Efter att Saudiarabien valts in i FN:s kvinnokommission har regeringen, med hänvisning till utrikessekretess, vägrat avslöja hur Sverige röstade.

Detta har fått flera partiledare ur oppositionen att kräva svar och lufta starkt missnöje med att Sveriges linje inte görs offentlig.

Utrikesminister Margot Wallström gick under eftermiddagen i dag ut med en kommentar på Facebook:

”Beslutet om hur Sverige skulle agera i omröstningen till kvinnokommissionen i förra veckan var inte något som avgjordes på politisk nivå, utan den rutin som gäller för liknande omröstningar följdes.”

”Vi kan som bekant inte redovisa offentligt hur Sverige röstar i en sluten omröstning, men eftersom sekretess gäller under utrikesnämndens möten kommer jag att informera riksdagens partier om den här frågan vid nämndens nästa möte. Jag vill dock redan nu tydliggöra att Sverige inte har ingått några röstbyten i valet till FN:s kvinnokommission.”

Liberalernas ledare Jan Björklund har varit en av de mest högljudda kritikerna mot Sveriges hållning att inte redovisa beslutet. Margot Wallström avslutar sitt inlägg med en känga till L-ledaren.

”Värt att notera i sammanhanget är att Jan Björklund var chef för det departement som ansvarade för FN:s kvinnokommission när Ecosoc med Sverige som medlem valde in Iran i kvinnokommissionen 2014.”

Enligt vad Aftonbladet erfar är irritationen över L-ledarens kritik stor.

– Förra regeringen jobbade enligt samma procedur och har varit inblandade i åtskilliga frågor av samma karaktär. Jag tror inte att Kinberg Batra och Björklund skulle vilja att allt som gjordes med utrikessekretess kommer ut, säger en regeringskälla.

Publisert:

LÄS VIDARE