Efter debatten – Åkesson fortsatte pressa Lööf

avOlof Svensson, Pär Karlsson

Jimmie Åkesson uppmanade vid flera tillfällen Annie Lööf att börja förhandla politik med honom.

Efter tv-debatten menade SD-ledaren att C-ledaren måste välja: han själv eller Stefan Löfven.

– Jag vill hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande i svensk politik, svarade Lööf.

1 av 14 | Foto: PONTUS ORRE

Det blev flera hårda replikskiften när partiledarna möttes för vårens stora tv-debatt i SVT:s Agenda. Inför drabbningen hade statsminister Stefan Löfven (S) och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin (MP) försökt sätta bilden att Alliansen är oeniga om hur Sverige ska styras.

Men under debatten så var det i stället SD:s Jimmie Åkesson som utnyttjade att de borgerliga partierna har gett olika besked. Medan Moderaterna och Kristdemokraterna meddelat att de vill fälla regeringen med SD:s hjälp håller Liberalerna och Centerpartiet emot.

Under debatten, som då rörde brottsbekämpning, ifrågasatte Åkesson vid flera tillfällen varför Annie Lööf inte vill förhandla politik med honom, något som Moderaterna och Anna Kinberg Batra öppnat för.

– Varför kan vi inte sätta oss ner utanför den här tv-studion och diskutera de här frågorna? Varför är det inflytande jag inte ska ha viktigare?

Fortsatte pressen efter debatten

Åkesson, som vädjade till C-ledaren, menade att Annie Lööf måste välja väg för att kunna få igenom sin politik, antingen förhandlar hon med SD eller med Stefan Löfven.

Efter debatten, när kamerorna slocknat, fortsatte han att försöka sätta press på C-ledaren.

– Någon måste börja sätta press på Annie Lööf i den frågan. Hon är inte på riktigt intresserad av att genomföra den politiken som hon står och pratar om. Hon vill inte prata med mig. Alternativet är då att prata med Stefan Löfven för att få igenom sin politik. Och det vill hon ju inte heller göra säger hon. Hon måste svara på den frågan, hur hon tänker genomföra allt som hon lovar?

Både under debatten och efteråt slog Lööf tillbaka. Hon sa att hon gärna pratar med Åkesson. Men hon stänger definitivt dörren för politiska förhandlingar.

– Dels är Åkesson en partiledare för ett parti med rasistiska rötter, sedan har de en auktoritär grundsyn. Han står och hejar på Marine le Pen och Donald Trump. Han har en annan verklighetsbild och vill gå en helt annan väg än vad Centerpartiet vill.

Vill hålla SD utanför inflytande

Lööf säger att hon redan har gett ett tydligt besked i frågan.

– Jag går till val för att Centerpartiet ska öka, att vi ska byta ut Stefan Löfven. Blir vi större än de rödgröna då blir det en Alliansregering. Är det så att vi blir mindre, då får Alliansen föra samtal över blockgränsen, med Socialdemokraterna. Jag vill hålla SD utanför inflytande i svensk politik.

Isabella Lövin (MP) menade att Åkessons attack gjorde att hon inte behövde ta upp frågan.

– Han undrade varför Lööf inte ville stödja en regering tillsammans med honom, vilket hon inte vill. Men det finns en spricka i Alliansen och Jimmie Åkesson är väldigt benägen att sätta press på de partier som inte vill stödja honom, säger hon.


ARTIKELN HANDLAR OM