Fi-ledaren anklagas: ”Stal” kvinnlig forskares verk

Fi-ledaren Victoria Kawesa anklagas för att ha plagierat en annan forskares material.

Doktoranden Therese Svensson har nu lämnat in en polisanmälan mot partiledaren, uppger Göteborgs universitet.

– Det är viktigt att folk inte kommer undan med att använda sig av andra människors verk, säger Gró Einarsdóttir, ordföranden för doktorandkommittén.

Feministiskt initiativs nyvalda partiledare Victoria Kawesa är indragen i en infekterad akademisk strid, där hon anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk. Forskaren har nu valt att polisanmäla Fi-ledaren, på uppmaning från Göteborgs universitets doktorandkommitté.

– Vi har uppmuntrat Therese Svensson att göra en polisanmälan, även om vi inte varit direkt inblandade. Men vi har tagit över ärendet eftersom det är ett principiellt viktigt ärende, säger Gró Einarsdóttir, ordförande för doktarandkommittén vid Göteborgs universitet.

Angav inte källa

Allt har sin upprinnelse i den genuskonferens, G16, som hölls i Linköping i höstas. Victoria Kawesa, själv doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet, var inbjuden som föreläsare.

I sin presentation visade hon då upp power point-sidor med ett 20-tal formuleringar, hämtade från ett publicerat verk av doktoranden Therese Svensson – som själv satt i publiken.

– Dessa presenteras utan att ange källa. Det framstod helt enkelt som att det var Victorias egen forskning som hon presenterade. Vi tycker att det var av en så stor omfattning att det kan inte kan beskrivas på något annat sätt än ett plagiat, säger Gró Einarsdóttir.

”Försöker tona ner händelsen”

Företrädare för Göteborgs universitets doktorandkommitté menar att Victoria Kawesa, även om hon bett om ursäkt, försökt tona ner händelsen.

– Efter en del påtryckningar publicerades en rättelse, men i den rättelsen tonas allvaret ner. Hon får det att låta som att det handlar om ett par meningar, när det i själva verket handlar om 20 långa meningar och en texttät power point-presentation, säger Gró Einarsdottir, som ser allvarligt på agerandet.

– Det finns en forskningsetik som alla är inskolade i från dag ett på universitetet. När det blir sådana här uppenbara brott mot forskningsetiken är det viktigt att man markerar mot det, så folk inte kommer undan med att använda sig av andra människors verk.

Svidande kritik

Victoria Kawesa fick också i december svidande kritik från chefen för den egna institutionen vid Linköpings universitet och alla hennes tidigare texter granskades.

– Vid G16-konferensen i Linköping (...) använde du material från Therese Svensson på ett otillbörligt sätt, skriver prefekten Per Gyberg i ett brev riktat direkt till Victoria Kawesa.

– Jag vill skriftligen markera att detta naturligtvis är helt oacceptabelt och att Linköpings universitet ser mycket allvarligt på det inträffade.

Linköpings universitet lämnade dock ärendet utan åtgärd, efter att ha konsulterat sina jurister.

”Det var ett misstag”

Victoria Kawesa vill inte bli intervjuad, utan väljer att svara på frågor via mail.

– Det var ett misstag att jag inte angett källan i powerpoint-presentationen, skriver Fi-ledaren.

Göteborgs universitets doktorandkommitté kaller detta plagiat och ett brott mot forskningsetiken. Hur ser du på det?

– Linköpings universitet utredde detta och det ledde till att jag fick en erinran, men att det inte ansågs vara plagiat. Ärendet är avslutat.

Du har fått en kraftig varning från en prefekt vid Linköpings universitet. På vilket sätt skadas ditt förtroende som forskare och politiker av så allvarlig kritik?
– Jag begick ett misstag och jag har sett till att källan nu finns angiven på platser där min presentation är omnämnd på nätet. Och jag har även bett om ursäkt skriftligen.

Nu har forskaren lämnat in en polisanmälan mot dig. Vad är din kommentar till detta?
– Jag har inte fått ta del av någon polisanmälan, skriver Victoria Kawesa.

Publisert:

LÄS VIDARE