Krisen i Moderaterna

Väljarna: Annie Lööf är Alliansens ledare

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

KARLSTAD. Annie Lööf stärker sin position.

Var femte M-väljare föredrar Centerledaren framför sin egen partiledare.

Nästan hälften av de borgerliga väljarna anser att hon är den bästa företrädaren för Alliansen.

Moderaterna har sedan valet 2014 tappat var fjärde väljare, enligt Aftonbladet/Inizios väljaropinion i mars. Raset i opinionen återspeglar sig i flera olika mätningar där SD har gått om M och numera är Sveriges näst största parti.

Nu kommer ännu en kalldusch för Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Väljarna har i en mätning från Aftonbladet/Inizio fått svara på vem som är den bästa företrädaren för Alliansen – och siffrorna för Anna Kinberg Batra är dystrare än på länge.

”Besvärande siffra”

Fler än dubbelt så många föredrar Annie Lööf framför Anna Kinberg Batra (42 mot 19 procent).

Bland Alliansens egna väljare är siffrorna 47 procent för Annie Lööf och 27 procent för Anna Kinberg Batra – ett glapp på 20 procentenheter.

– Hon leder det största partiet i Alliansen och är statsministerkandidaten. Det här är en besvärande siffra, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Hos moderatväljarna ligger fortfarande Anna Kinberg Batra i topp - men samtidigt svarar 19 procent att Annie Lööf företräder Alliansen bättre än vad den egna partiledaren gör.

Centerledaren har legat högt även i Aftonbladets/Inizios tidigare mätningar om vem som företräder Alliansen bäst.

Större gap än någonsin

I maj 2015 tyckte 37 procent av alliansväljarna att Annie Lööf var den bästa företrädaren medan 24 procent föredrog Anna Kinberg Batra. I februari 2017 var skillnaden nästan utraderad mellan de båda men nu har alltså gapet växt och blivit större än någonsin.

– Annie Lööf har nu kopplat greppet om Alliansen och det är klart att det är besvärande för Moderaterna. Det är även knepigt för Alliansen, säger Karin Nelsson.

Vad beror det på?

– Anna Kinberg Batra försöker navigera i det politiska landskapet. Samtidigt måste hon hantera den interna kritiken. Väljarna tycker det är lättare att förstå vad Annie Lööf står för och vad hon vill.

Behöver stärka förtroendet

Moderatpolitiker från hela Sverige samlas i helgen i Karlstad för att prata politik och hur partiet ska ta sig ur svackan. Både partiledare Anna Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé säger att det finns anledning till självkritik men att partiet nu måste tänka framåt.

Tomas Tobé säger så här om den nya mätningen:

– Det återspeglar den nedåtgående trend som vi moderater haft och den uppgång som Centerpartiet har haft.

Hur allvarligt är det för Moderaterna och för Alliansen?

– Vi behöver stärka förtroendet för Moderaterna men också för Alliansen om vi ska kunna bilda en handlingskraftig regering efter valet.

Var femte moderatväljare föredrar Annie Lööf framför Anna Kinberg Batra, hur ser du på det?

– Även bland moderata väljare och andra alliansväljare så är man i grunden för de partiledare som finns för de borgerliga partierna. Det ser vi också när vi ställer frågor kring väljare generellt. Det viktiga här är att Moderaterna behöver öka sitt förtroende, då kommer det också återspeglas i de här siffrorna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

”Stockholmarna vet inte var M står”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Alliansen

Annie Lööf

Moderaterna

Aftonbladet Inizio