Mordet på Olof Palme

Pekade ut Skandiamannen – har haft kontakt med Palmeutredarna

Av: 

Olof Svensson

Robert Laul

SAMHÄLLE

Doldisen Lars Larsson, 53, var bland de första som grundligt gick till botten med spåret Skandiamannen.

Han har nyligen kontaktats av Palmegruppen om att vara behjälplig i utredningen.

– Jag är skeptiker till min natur, men än så länge har jag inte hittat något som talar för att min teori är felaktig, säger han.

Boken ”Nationens fiende” gavs ut på eget förlag 2016 och lanserade Skandiamannen som Olof Palmes mördare. Författaren Lars Larsson har sedan dess varit mycket sparsam med intervjuer.

Han bor i Schweiz och arbetar på ett internationellt industriföretag.

– När jag skrivit boken släppte jag det här. Jag tyckte att jag hade hittat lösningen men jag var inte intresserad av någon uppmärksamhet. Jag har till och med funderat på att dra in boken. Jag ville få den publicerad så att jag kunde visa att vid den här tidpunkten offentliggjorde jag det som jag tror är lösningen på Palmemordet. Jag har aldrig varit intresserad av försäljningen.

Pratade med polisen för en månad sedan

I boken går Larsson genom vittnesuppgifter från mordnatten och ringar in Skandiamannen som gärningsman.

Två år efter Lars Larssons bok skrev journalisten Thomas Pettersson ett reportage i tidningen Filter. Först då fick teorin om Skandiamannen ordentligt genomslag.

Lars Larsson skrev boken ”Nationens fiende” där Skandiamannen pekas ut som möjlig gärningsman.

Den senaste tiden har många i Skandiamannens närhet kontaktats av polisen, även Lars Larsson.

– Jag pratade med polisen för en månad sedan. De ställde frågor om Skandiamannen och om jag kunde bidra med något.

Hur tolkade du det?

– Det ena alternativet är att Skandiamannen är huvudspåret och att polisen ytterligare försöker belägga det. Det andra är är att de har en annan lösning på mordet men vill se om det finns andra trådar att dra i. Men jag har svårt att tänka mig att polisen skulle ägna för mycket energi på uppslag som de inte tror på.

Tror de hittat mordvapnet

Har din övertygelse om att Skandiamannen är mördaren stärkts?

– Jag tror att det är så det har gått till. Teorin kan visa sig felaktig, men än så länge har jag inte sett något som pekar på det.

Tror du att polisen har hittat mordvapnet?

– Ja. Efter att Palmegruppen fick resultatet från provskjutningar antydde åklagaren Krister Petersson att mordet skulle lösas. Och någon form av teknisk bevisning är det rimligt att de har fått tag på.

Agerade ensam

Om Skandiamannen är gärningsmannen, kan han vara del av en sammansvärjning?

– Allt är möjligt, men jag tror att han var själv. Jag tänker till exempel på uttalandet han gjorde i tidningen Skydd och säkerhet, den sista intervjun. Där gav han ett mycket märkligt intryck. Hade han ingått i ett sammanhang hade de personerna inte uppskattat de uttalandena. Men det är bara mina spekulationer.

Vad talar mot att Skandiamannen är mördaren?

– Det finns ingen riktig teknisk bevisning. Vissa lyfter också fram att han är fel typ. Men jag vet inte vad man är för typ om man är en statsministermördare.

– Samtidigt förstår jag dem som menar att han är en grå figur, att han inte känns som rätt person. Men det är också svårt att göra en bedömning av en person. Det är inte ovanligt att man läser, till exempel i din tidning, att grannar till någon som gjort något uttalar sig i stil med ”det hade jag aldrig trott om honom”.

Skandiamannen – vittne eller mördare?

Fick många tips

Fanns det saker du inte tog med i boken som är intressanta?

– Jag fick många intressanta tips och gjorde stora ansträngningar för att gå till botten med dem. Men ännu i dag vet jag inte om det är påhittat eller sant. Skvaller och rykten ville jag inte använda i min bok.

Om det är Skandiamannen, hur kommer du ta emot ett sådant besked?

– Det skulle ju naturligtvis vara tillfredställande. Man sticker ju ut hakan lite när man lägger fram ett påstående som inte går att leda fullt i bevis. Men ärligt talat är jag mest intresserad av att höra hur mordet gick till. Har jag fel är det synd, har jag rätt är det naturligtvis tillfredställande.

PODD Allt om nya uppgifterna i Palmeutredningen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin och Oisín Cantwell om de nya uppgifterna som kanske kan lösa mordgåtan efter 34 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Mordet på Olof Palme

LÄS VIDARE

Så kan Palmemordet lösas – 34 år senare

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Olof Palme

Stig Engström, ”Skandiamannen”

Palmemordet

Krister Petersson