Åkesson: Jag är oppositionsledare

Sverigedemokraterna utmanar Socialdemokraterna om positionen som största parti.

Och Jimmie Åkesson menar att han redan tagit över M-ledaren Ulf Kristerssons roll i svensk politik.

– Det är jag som leder oppositionen, säger SD-ledaren.

I en rad opinionsmätningar, bland annat från Aftonbladet/Inizio, är Sverigedemokraterna rekordstora. Partiet är på vippen att gå om Socialdemokraterna och bli största parti.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser flera förklaringar till varför, förutom missnöjet med regeringen.

Dels tror han att de välfärdssatsningar SD presenterade i sin budget spelat in. Partiet har under lång tid velat locka kvinnliga väljare från LO-kollektivet, något man nu gör.

Men dessutom tror Åkesson att uppmärksamheten kring hans hemstad, Sölvesborg, spelat in. Det är en av fyra kommuner där partiet är med och styr sedan valet och i toppen sitter Åkessons sambo, Louise Erixon.

– Det finns en ”Sölvesborg-effekt”. Vi har synts väldigt mycket kring kommunen. Det är på gott och ont, men mest gott. Där ser man att vi kan styra. Det har varit Louise som synts väldigt mycket, en ung kvinna. Jag tror att det kan bidra till att vi lockar kvinnor.

”Vår stora utmaning”

Även under förra mandatperioden nådde SD rekordsiffror i mätningarna. Men när det väl var dags för valrörelse tappade man rejält. Även om de 17,5 procent man fick var en rejäl ökning jämfört med 2014, var det en besvikelse.

Hur ska ni hålla i den här trenden?

– Det är vår stora utmaning. Nu konkurrerar vi om att vara största parti, men vi har inte tillhört något regeringsalternativ tidigare. Många väljare är fortfarande bundna till att man röstar antingen på det ena eller andra alternativet.

– Man kan se i vallokalsundersökningen att vi ligger väldigt dåligt till bland de som bestämmer sig sista veckan. Jag tror det är kopplat till att det blir en folkomröstning kring den ena eller andra statsministern. Där har vi inte varit med.

Men nu, menar han, kommer läget bli annorlunda inför nästa val. Åkesson har länge talat om att ett konservativt block har bildats, där M, KD och SD ingår.

– Vi tillhör mer ett tydligt regeringsalternativ, det kan tyda på att vi ska kunna hålla i det här hela vägen.

”Jag leder oppositionen”

Historiskt har rollen som oppositionsledare de senaste årtiondena pendlat mellan S och M, beroende på vem som har regeringsmakten.

Men nu menar Åkesson att han redan nu tagit över Ulf Kristerssons roll som den ledande oppositionspolitikern.

– Ur mitt perspektiv är vi tydligt det största oppositionspartiet i mätningarna. Det har också funnits en väldigt tydligt tendens där de övriga oppositionspartierna följer efter oss politiskt. Det är jag som leder oppositionen när det gäller den politiska utvecklingen och positioneringen i det politiska landskapet.

– Sedan är M det parti som många väljare uppfattar som utmanare till S, men min ambition när att ändra på det under den här mandatperioden.

Som bevisföring använder Åkesson den debatt som förts inom M angående migration, kriminalpolitik och kärnkraft.

– Mycket av det som de lägger fokus på i dag, där har de varit tvåa på bollen.

Inte säkert att SD vill sitta i regering

M-ledaren Ulf Kristersson har gång på gång sagt att hans parti inte är intresserat av att ingå i ett konservativt block. Men Åkesson menar att signalerna säger något annat.

– Jag tycker man gav den signalen redan när han fick uppdraget att bilda regering av talmannen. Han gjorde det och fick vårt och KD:s stöd. Redan det var en signal om att han är beredd att på något sätt använda den här trepartikonstellationen för att kunna få regeringsmakt.

– Men jag tror man behöver bli ännu tydligare i den signalen om väljarna ska uppfatta det som ett reellt alternativ.

Inför förra valet förberedde sig SD på att föra förhandlingar med en regeringsbildare.

– Det är väl det som är mest troligt kanske även den här gången, det är inte självklart att vi ska sitta i regering eller ens skulle vilja det. Men att påverka regeringens politik, det ska vi göra.

Publisert:

LÄS VIDARE