EU betalar 16 miljarder kronor av flyktingpengarna – direkt till Turkiet

Löfven hävdade att inte en krona går till statskassan

Stefan Löfven hävdar att inga EU-pengar går till Turkiets statskassa.

– Du har fel, lär dig att du har fel, sa han till V-ledaren Jonas Sjöstedt under söndagens tv-debatt.

Men uppgiften stämmer inte – 16,6 miljarder kronor av EU-pengarna för flyktingar betalas till den turkiska regeringen.

Ett av partiledardebatten i SVT:s hetaste replikskifte var mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V). Sjöstedt avkrävde Löfven ett löfte om att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inte ska få några mer EU-pengar för att ta hand om flyktingar.

Stefan Löfven upprepade flera gånger att varken Erdogan eller Turkiets statskassa får pengar som är avsedda för flyktingar. De går i stället till organisationer som hjälper flyktingar på plats.

– Det finns inga pengar som går till statskassan i Turkiet, sa Löfven.

Betalar ut 1 535 miljoner euro

Löfven fortsatte:

– Du har fel, lär dig att du har fel. Det betalas inga pengar till Erdogan. Det går inte in en krona i statskassan.

EU:s stödprogram för flyktingar i Turkiet lanserades 2016 och har en budget på 6 miljarder euro. Hittills har 5,6 miljarder euro av pengarna spenderats. Merparten går direkt till organisationer som FN och andra hjälporganisationer. Men 7 av 125 EU-finansierade projekt går till den turkiska regeringen och därmed till statskassan.

Det handlar bland annat om projekt för utbildning och hälsa, där pengar går till Turkiets utbildningsdepartement och till hälsodepartementet. Totalt betalar EU 1 535 miljoner euro till Turkiets regering, det motsvarar 16,6 miljarder kronor.

Går till utbildning och hälsa

EU-kommissionen understryker att det finns mycket hårda regler och kontrollsystem för hur pengarna används. ”Tack vare vårt stöd har mer än en halv miljon syriska flyktingbarn tillgång till utbildning. Dessutom förhandlas och undertecknas alla kontrakt av kommissionen.” skriver en tjänsteman på EU-kommissionen i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar. Hans pressekreterare Gösta Brunnander bekräftar att det betalas ut pengar till regeringen. ”För att säkra grundläggande sjukvård och utbildning för flyktingbarn i Turkiet kanaliseras öronmärkta medel genom lokala och nationella myndigheter” skriver han och fortsätter: ”Pengarna går inte in för att stötta upp den turkiska staten utan för att leverera på det som EU och Turkiet har kommit överens om vad utbildning och sjukvård för flyktingarna.” (se hela citatet i faktarutan).

Publisert:

LÄS VIDARE