M vill minska asylinvandringen med 70 procent

Tar frågan till förhandlingsbordet med regeringen

Av: Olof Svensson, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna vill minska asylinvandringen med cirka 70 procent.

Partiet vill också minska anhöriginvandringen – samt ställa hårdare krav på medborgarskap.

– Det är det stora antalet människor som tagits emot som är problemet, säger Tobias Billström (M).

Moderaterna presenterar i dag ny politik på migrationsområdet. Förslagen handlar om att kraftigt minska invandringen till Sverige och är partiets ingångsvärden i den migrationsutredning som regeringen bjudit in alla partier till och som inleds i nästa vecka.

På en presskonferens meddelade gruppledare Tobias Billström och migrationspolitiska talespersonen Maria Malmer Stenergard att man vill införa ett ”volymmål”.

M vill minska asylinvandringen med 70 procent jämfört med förra årets nivå då Sverige tog emot 21 500 asylsökande, alltså 5 000 och 8 000 personer per år, vilket är ungefär vad Norge, Finland och Danmark tar emot.

– Det är viktigt att ta de signaler som vi får från landets kommuner om integrationsproblem på allvar. Det är dags att sätta ett sådant här mål för att kontrollera och minska antalet människor till Sverige. Vi har alldeles för mottagande i dag, säger Billström.

Han fortsätter:

– Minskar man antalet människor som kommer så minskar man på sikt integrationsproblemen.

1 av 5 | Foto: Lotte Fernvall
Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard (m).

Vill kunna återkalla medborgarskap

Volymmålet ska ses som ett styrmedel för politiken som förs. Om det inte uppnås ska skarpare regler införas.

– Först och främst måste utredningen titta på den här frågan. Vi ser asylinvandringen som en del av migrationspolitiken. Vi ska pröva ansökningar som kommer att lämnas in i Sverige men det finns ju andra delar, till exempel anhöriginvandring eller kvotflyttingar som Sverige kan påverka. Ökar antalet som söker asyl kan man minska de grupperna.

Läggs fram på förhandlingsbordet

M vill också ha ett stramt regelverk vad gäller familjeåterförening samt att tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel ska beviljas till skyddsbehövande.

M:s politiska motståndare brukar lyfta fram att förslagen för det svårare att integreras i Sverige. Billström håller inte med.

– Det är det stora antalet människor som tagits emot som är problemet. Om vi har allt för generösa regler kommer antalet människor som kommer, kommer antalet som kommer att öka för då blir Sverige ett mer attraktivt land.

En annan punkt handlar om medborgarskap. M vill förlänga tiden för att kunna bli svensk medborgare samt se krav på kunskaper i svenska och hur det svenska samhället fungerar.

”Glädjande”

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har tidigare meddelat att partiet också vill minska asylinvandringen med 70 procent.

– Glädjande att M har nått samma slutsats som KD gällande migrationspolitiken: Sverige behöver ligga på samma nivå som våra nordiska grannländer, skriver hon på Twitter.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tycker att M tar ett steg i rätt riktning.

”Men deras ambitionsnivå är för låg givet dagens dramatiska situation. Deras förslag kommer minst tio år för sent. Min uppfattning är att volymmålet, d v s antalet asyl- och anhöriginvandrare som tillåts komma hit, måste sättas på en betydligt lägre nivå under överskådlig tid”, skriver han på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE