Ministern: Det vänder sig i magen när jag läser det här

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:

Gymnasieminister Anna Ekström blir mycket upprörd när hon tar del av Aftonbladets granskning om sexuella trakasserier i skolan.

Nu tittar regeringen på ett förslag för att förstärka elevernas skydd.

– Det vänder sig i magen när man läser de här beskrivningarna, säger Anna Ekström.

Gymnasieminister Anna Ekström.
Foto: Maja Suslin/TT
Gymnasieminister Anna Ekström.

Gymnasieminister Anna Ekström reagerar starkt på Aftonbladets granskning om sextrakasserier i skolan.

– Det är fullkomligt vidriga händelser, säger hon.

Vi har nolltolerans, det pratas det ju mycket om – hur kan det få fortsätta?

– Vi har nolltolerans och det här är beteenden som inte ska förekomma. Det är omoraliskt, oanständigt och dessutom olagligt.

Vem är det som bryter mot lagen i det här fallet?

– Skolan har ett ansvar att se till att den här typen av beteenden inte händer. Det är också så att vi människor har ansvar att inte göra på det här sättet.

Är det då inte märkligt att de här fallen som hamnar hos DO inte drivs vidare till domstol om det är olagligt?

– Innan jag kom in i regeringen, 2010, så var jag ordförande i en utredning som handlade om jämställdhet i skolan. Redan då föreslog jag en ändring i lagen som innebär att den här typen av händelser ska gå genom Barn- och elevombudet hos Skolinspektionen – att man skulle flytta det från DO. Tyvärr gick inte den dåvarande regeringen vidare med det förslaget.

Men nu sitter ju du i regeringen – vad tänker du göra åt det här?

– Just nu tittar regeringen på just ett sådant här förslag, eftersom det kommit ännu en utredning som föreslår samma sak. Det tittar vi på just nu.

Vi har läst igenom hundratals anmälningar, det är fruktansvärd läsning med djupt förtvivlade föräldrar som skriver in. Vad har du att säga till de föräldrarna?

– Den svenska lagstiftningen är solklar - det här ska inte förekomma någonstans, allra minst i svensk skola. Men skolan har ett väldigt viktigt förebyggande arbete att göra, innan det går så här långt. Det är en central fråga för skolan. Det här är förkastligt på så många plan.

Är vi på väg åt rätt eller fel håll?

– Lagstiftningen är bra. Hade Jan Björklund gått vidare med mitt förslag hade den varit ännu bättre. Vi har fantastiska lärare som kämpar och sliter med få en så bra skola som möjligt för våra barn. Men det är fullkomligt uppenbart att mer måste göras.

Publicerad:

LÄS VIDARE