Nya turen i L-bråket: nominering av Ohlsson kan dras tillbaka

SAMHÄLLE

Partiledarstriden i Liberalerna fortsätter med full styrka.

Efter att länsförbundet i Västmanland nominerat Birgitta Ohlsson slog flera kommunföreningar bakut.

Inom kort hålls ett nytt förbundsmöte och nomineringen kan komma att dras tillbaka.

På måndag kväll blev det dock klart att förbundet i Västsverige ger Jan Björklund sitt fortsatta stöd.

1 av 2 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

Sedan ett par veckor råder det strid om vem som ska leda Liberalerna efter landsmötet i höst och in i valåret 2018. Då stod det klart att partiprofilen Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om makten.

Sedan dess har det varit rörigt i partiet, med anklagelser om fulspel från båda lägren. Av de nomineringar som kommit in från länsförbunden står det klart att Björklund har störst stöd. Han har med god marginal hittills fått flest nomineringar av av partiets länsförbund, bland annat från inflytelserika Skåne och på måndag kväll också från Västsverige.

– Länsförbundets styrelse beslutade på sitt möte att fortsätta att stödja Jan Björklund, säger Pär Lundqvist som är pressekreterare.

Ohlsson, och de som stödjer henne, har krävt att partiets valberedning ska godkänna genomförandet av en nationell medlemsomröstning. Utmanarens strategi bygger på att hon känner ett starkt stöd bland både gräsrötter och de nya medlemmar hon lockar till partiet.

Blir ingen medlemsomröstning

Men valberedningen och dess ordförande Olle Schmidt har vid två tillfällen slagit fast att någon sådan inte kommer att bli av.

Efter beskedet sa Ohlsson:

– Det är tråkigt. Den här frågan engagerar många i partiet. Det hade varit en gest om ett mer öppet ledarskap.

Samtidigt har det varit rörigt i flera länsförbund när man ska bestämma vem man ska stödja. Processerna i två av de förbund som stödjer Ohlsson, Örebro och Uppsala, har ifrågasatts. Samtidigt har det mäktiga förbundet i Stockholms län valt att inte nominera någon av kandidaterna, eftersom det varit så jämnt lokalt.

I förra veckan beslutade styrelsen i länsförbundet i Västmanland att meddela valberedningen att man nominerar Birgitta Ohlsson till partiledarposten. Ordförande Roger Haddad, ordförande i Västmanland som också sitter i riksdagen för L, säger att styrelsen dock inte var enig.

Nomineringen av Ohlsson kan dras tillbaka

Beslutet fick fem av länets tio kommunföreningar att slå bakut, bland annat den i Västerås. De har, med hänvisning till förbundets stadgar, begärt ett nytt förbundsmöte där partiledarfrågan ska diskuteras på nytt. På det mötet, som ska hållas 28 juni, ska alla kommunföreningar vara med, vilket inte var fallet förra gången.

Nu kan alltså nomineringen av Ohlsson komma att dras tillbaka.

– Då får allt göras om på nytt. Det kan bli en ny nominering efter det. Enligt våra stadgar är det helt naturligt med ett nytt möte och dessutom får vi en bredare legitimitet oavsett vem vi kommer att nominera, säger Roger Haddad.