Lena Mellin

Brott fortfarande viktigast för väljarna

Kriget i Ukraina har inte ändrat det enligt Aftonbladet/Demoskop

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Politikerna har med kriget i Ukraina redan vänt blicken mot akutare frågor.

Men väljarna tänker långsiktigt.

Redan före den nya våldsvågen med koranbränningar och våldsamma upplopp höll de fast vid att lag och ordning är viktigaste politiska frågan enligt Aftonbladet/Demoskop.

Varje månad frågar Aftonbladet/Demoskop väljarna vilka politiska frågor de tycker är viktigast just nu.

I förra månadens mätning, som gjordes strax efter den ryska invasionen av Ukraina, seglade försvaret upp från fjortonde till tredje plats.

Där ligger den, föga förvånande, kvar. Kriget har satt fokus på svensk säkerhetspolitik, försvarets finansiering liksom en eventuell svensk Nato-ansökan.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén under en pressträff efter Rysslands invasion av Ukraina.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S), statsminister Magdalena Andersson (S) och överbefälhavare Micael Bydén under en pressträff efter Rysslands invasion av Ukraina.

Sjukvården viktigare för fler

Listan över väljarnas viktigaste frågor har länge toppats av lag och ordning och sjukvården. Så ser det ut även i april.

Men trots att skjutningarna nått nya rekordhöjder tappar lag och ordning lite i tyngd i den här undersökningen. Medan något fler tycker att sjukvården är en av de viktigaste frågorna.

Jämfört med förra månaden har fyran och femman på väljarnas topplista bytt plats. Energi och kärnkraft har halkat ner från fjärde till femte plats. Förklaringen är sannolikt att de stundtals skenande elpriserna har hållit sig någorlunda i schack på senare tid.

Skola och utbildning tappar svagt i tyngd i den här mätningen men det ska man sannolikt inte fästa alltför stor vikt vid. Det är alltid en fråga som ligger väljarna varmt om hjärtat.

Det här är de fem frågor som toppar väljarnas ”heta lista”.

Ekonomin allt viktigare

Lite längre ner på listan, som totalt innehåller ett trettiotal frågor, märks en intressant rörelse.

Den gäller ekonomin som länge varit en iskall fråga för väljarna. Låg ränta, låg inflation och höga reallönehöjningar har lett till ett mycket förstrött intresse för ekonomiska frågor i väljarkåren.

Skjutningarna har nått nya rekordhöjder – lag och ordning toppar därför väljarnas lista.
Skjutningarna har nått nya rekordhöjder – lag och ordning toppar därför väljarnas lista.

Men nu verkar det som att en förändring är på gång. Mat- och energipriser ökar, inflationen är den högsta på trettio år och värdet på lönen ser ut att minska i år, för första gången på mycket länge.

På delad åttondeplats på väljarnas topplista ligger ”den svenska ekonomin” liksom ”skatter”. 13 procent tycker att det är en av de viktigaste frågorna, tre procent fler än för en månad sedan.

På elfte plats har vi ”din egen ekonomi” som elva procent tycker är en av de viktigaste politiska frågorna. Även där är ökningen tre procent jämfört med i mars.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE