Hög MP-tjänsteman fick sparken – efter misstänkta rysskopplingar

Aftonbladet avslöjar: Ansågs vara en säkerhetsrisk

MP-tjänstemannen tvingades avsluta sin tjänst i riksdagen. Förklaringen utåt var att en avslutad kärleksrelation med en partikollega blivit ett arbetsmiljöproblem.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet var den verkliga anledningen ett misstänkt samröre med Ryssland.

– Det var täta kontakter med ambassaden. Han försökte också introducera MP-politiker för sina ryska vänner, säger en källa med insyn.

Aftonbladet kan i dag avslöja att en politisk tjänsteman som arbetat för Miljöpartiet tvingats sluta eftersom att han ansågs utgöra en säkerhetsrisk. Mannen hade arbetat för partiet i många år när han våren 2015 omplacerades från sin tjänst i riksdagen. I december samma år upphörde hans anställning och han har nu helt lämnat partipolitiken.

Utåt sett var förklaringen till att han fick sluta att han haft en kärleksrelation med en partikamrat. Eftersom relationen nyligen tagit slut och eftersom de båda arbetade nära varandra gjordes bedömningen att det kunde innebära ett arbetsmiljöproblem.

Men flera källor - både riksdagsledamöter och högt uppsatta MP-politiker - bekräftar för Aftonbladet att det i själva verket handlade om att mannens chef ansåg att han utgjorde en säkerhetsrisk.

Vänligare Rysslandspolitik

En uppgiftslämnare med god insyn berättar att mannen hade täta kontakter med den ryska ambassaden. Han ska också ha försökt introducera ryska vänner för partikollegor och försökt bjuda med partikollegor till träffar på ryska ambassaden. Åtminstone en kollega ska ha reagerat kraftigt och berättat om mannens kontakter för sin chef.

Syftet med de ryska kontakterna var enligt Aftonbladets uppgiftslämnare att få partiet att ändra inställning till Ryssland och anamma en mer vänlig Rysslandspolitik. Men det fanns också farhågor att han försökt lämna uppgifter till Ryssland. Misstankarna var en stor anledning till att hans chef fattade beslutet att säga upp honom.

Efter valet 2014 sökte mannen arbete på Utrikesdepartementet. Men eftersom högt uppsatta anställda där kände till hans bakgrund fick han inte arbetet.

– Beskedet från XX (en högt uppsatt anställd på UD reds. anm.) var ”Han ska inte in på UD. Det finns en mapp på honom”, säger källan.

Försökt hålla personer borta

Alla centralt placerade källor som Aftonbladet har varit i kontakt med bekräftar att mannens chef ansåg att han utgjorde en säkerhetsrisk. Ingen vill däremot tala öppet om händelsen. Exakt vad som låg bakom beslutet att ha fick sluta ska endast en mycket snäv krets inom partiet känna till. Enligt Aftonbladets uppgifter har det däremot upprättats ett PM med talepunkter om historien kommer ut.

– Vi har varit ett slags inre kabinett som känt till historien. Vi har försökt hålla både riksdagsledamöter och personal på riksdag och regering borta från den här informationen. För allas skull, säger en källa.

Aftonbladet har under flera veckor försökt få en förklaring från officiellt håll till varför mannen fick lämna sin tjänst. Riksdagens säkerhetstjänst vill inte lämna några kommentarer. Av handlingar från riksdagen framgår att mannens tjänst upphörde i augusti 2015, då återtogs också hans datorutrustning och passerkort till riksdagen. Men av handlingarna framgår inte varför han fick sluta.

Enligt Aftonbladets uppgifter ska även Säkerhetspolisen, Säpo, ha informerats om mannen. Karl Melin på myndighetens presstjänst vill inte kommentera det.

– Vi hänvisar till riksdagen och säkerhetsorganisationen där. Vi kan inte kommentera enskilda fall eller fall som rör vår operativa verksamhet, säger han.

Anser att partiet handlade fel

Samtidigt finns det de inom Miljöpartiet som anser att det var fel att ge mannen sparken, att misstankarna mot honom var tagna ur luften.

– Min bedömning är att det här hade helt andra orsaker men att det där med ”säkerhetsrisk” var ett bra argument för att få bort honom. Det går inte att ifrågasätta. Sedan är det möjligt att det låg ett korn av sanning i det, det vet inte jag, säger en källa.

En annan källa säger:

– Att han skulle vara en säkerhetsrisk bedömer jag som rent trams. Jag känner honom sedan många år. Det blev en höna av en fjäder på grund av att han träffade Rysslands ambassadör.

Vad var anledningen till att han fick sluta?
– Jag tror det var det andra, alltså förhållandet.

Men att det avslutade förhållandet var den verkliga orsaken dementeras däremot kraftigt av en högt uppsatt miljöpartist med insyn.

– Han blev placerad på ett annat ställe efter att det tagit slut och där hade han mycket väl kunnat ha kvar sitt jobb. Detta hade inget med kärleksrelationen att göra, det är jag helt säker på.

Publisert:

LÄS VIDARE