Stödet för svenskt medlemskap i Nato ökar

SÄLEN. Stödet för en svensk anslutning till Nato ökar.

Det är i dag något fler som är för ett medlemskap än som tycker att Sverige ska fortsätta stå utanför, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

När Folk och försvars rikskonferens inleds i Sälen i dag är Natos generalsekreterare en av de mer prominenta gästerna. Han ska både hålla ett anförande och träffa utrikesminister Margot Wallström för ett enskilt möte.

Frågan om ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen brukar diskuteras flitigt i Sälen och så även i år.

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att stödet för ett svenskt medlemskap ökar. 43 procent av svenska folket vill att Sverige ska vara medlem i Nato medan 37 procent är emot. 20 procent svarar ”vet ej”.

Det innebär att det skett en förändring jämfört med för ett år sedan, då mätningen också gjordes. Då var det något fler, 42 procent, som ville att Sverige skulle stå utanför än de som ville gå med, 37 procent.

I riksdagen finns det i dag ingen majoritet för ett svenskt Natomedlemskap. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är alla emot.

Men inom Alliansen har det hänt saker de senaste åren. Hösten 2015 svängde både Centerpartiet och Kristdemokraterna i frågan och vill nu att Sverige ska ansluta sig. Det innebär att hela Alliansen nu står bakom en ansökan till Nato.

Men helt överens är man inte. De borgerliga partierna är splittrade i frågan om när Sverige ska gå med. I försvarsberedningens senaste rapport, som kom ut före jul, lyckades man inte enas om en gemensam linje.

Det är Centerpartiet som har en avvikande ingång i frågan. Partiet vill helst att Sverige går med i Nato när det finns en bred politisk enighet. Dessutom skulle man föredra att Finland går med samtidigt.

Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE