Odenberg: ”Alliansen kan inte bygga regering på SD”

avAnette Holmqvist, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Över hälften av Moderaterna tycker i en enkät Expressen gjort att Alliansen ska ta makten med hjälp av förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Men där håller förre försvarsministern Mikael Odenberg inte med.

– Alliansen kan inte bygga regeringsmakt och regeringsutövning på SD, säger han.

Tidningen Expressen skickade ut en webbenkät till 609 moderata politiker i landet, med frågan: "Tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?".

Över hälften, 324 stycken, av de tillfrågade politikerna svarade ja.

– Min utgångspunkt är att Moderaterna ska pröva alla möjligheter att ta över makten för att kunna genomföra partiets politik, sade den avgående riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) i SVT:s Agenda i söndags.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson / AFTONBLADET / 4216

Även den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn delar denna uppfattning.

– Jag delar långt ifrån kommunisternas uppfattning, men kan ändå prata med dem. Samma gäller med SD. Men enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern, säger Adelsohn till Expressen.

Odenberg: ”Ekonomiska politiken håller inte ihop”

Den förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) är dock av en annan uppfattning. Till Aftonbladet säger han att man måste respektera att 17,5 procent av svenskarna har lagt sin röst på partiet – och därmed samtala med SD i riksdagens utskott och dagliga arbete.

Däremot, menar Odenberg, är det omöjligt att bygga ett regeringsunderlag med hjälp av Jimmie Åkessons parti.

– Då handlar det inte bara om deras värdegrund och historia. Det handlar också om realpolitik. Det här är ett parti som vill ut ur EU, som inte har några problem med att Ryssland har ockuperat Krim, som har en ekonomisk politik som inte håller ihop, säger han.

Mikael Odenberg tror att det kommer att dröja några veckor till innan Sverige har en regering på plats. Han tror att både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) kan komma att röstas bort i varsin talmansrunda. I slutänden tror han dock att det blir Kristersson som får uppdraget att bilda regering.

Stänger inga ministerdörrar

Själv har Odenberg inte några partipolitiska uppdrag längre, sedan han lämnade posten som försvarsminister 2007. Han är ordförande i Karolinska institutets styrelse och kandiderade när Anna Kinberg Batra avgick som M-ledare till posten som partiordförande.

Kan du tänka dig att återkomma som minister, om det skulle bli aktuellt?

– Det får vi se om jag får frågan. Jag brukar säga att det ingår inte i min karriärplanering. Jag brukar inte stänga dörrar, jag öppnar dem i stället.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM