Spelet om regeringsmakten

C-toppen tar ställning: Bör välja Löfven

Johanna Jönsson (C) tar nu officiellt ställning

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

C-toppen Johanna Jönsson tar nu officiellt ställning i regeringsfrågan.

Riksdagsledamoten anser att partiet ska hitta en lösning med Stefan Löfven i stället för med Ulf Kristersson.

”Jag har otroligt svårt att se mig själv släppa fram ett allt mer konservativt M till makten”, skriver hon i ett uttalande.

Vilken väg Centerpartiet väljer kan sannolikt avgöra regeringsfrågan. Partiet har röstat ner både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S). I går ville Annie Lööf inte svara på om hon tänker stödja någon av statsministerkandidaterna vid nästa omröstning i riksdagen.

Hittills har hennes partivänner hållit en mycket låg profil utåt och inte kommenterat regeringsbildningsprocessen.

Men nu tar en tung C-företrädare offentligt ställning.

Johanna Jönsson, riksdagsledamot och talesperson i migrationsfrågor, anser att C bör inleda ett samarbete med Stefan Löfven.

”Det kommer nog inte som en chock för någon att jag personligen hellre vill hitta en lösning med Löfven än med Kristersson i det här läget.” skriver hon i ett inlägg på Facebook.

Får medhåll från andra C-toppar

Hon fortsätter:

”Jag har otroligt svårt att se mig själv släppa fram ett allt mer konservativt M till makten i ett läge där de dessutom pressas på att gå allt längre högerut både av sina väljare, egna politiker och andra partier. Det talas om att M i så fall på något sätt ska göra hållbara utfästelser om att inte låta SD få något inflytande, att det ska finnas både ”hängslen och livrem”. Men hur ska det ens gå till?”

Flera C-politiker ”gillar” Johanna Jönssons inlägg.

Riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen skriver i ett sms till Aftonbladet att han först och främst gillar den öppna attityden, som han anser att fler politiker bör anamma. ”Men ja, jag lutar mot S – om de faktiskt förstår att de måste öppna upp för reformer. Annars är det uteslutet” skriver han.

”S ska inte ses som ”gulligull-parti”

Även Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson har tryckt ”gilla” på Johanna Jönssons inlägg. Han skriver i ett sms till Aftonbladet att det inte innebär att han delar hennes ståndpunkt i regeringsfrågan. ”Jag uppfattade mest att hon resonerade kring problematiken med olika alternativ” skriver han.

Johanna Jönsson understryker längre ner i uttalandet att Socialdemokraterna gått till att driva en mer restriktiv migrationspolitik och inte ska ses som något ”gulligull-parti”.

Måste göras stora eftergifter från S

”Att släppa fram S är absolut inte något som C kan göra lättvindigt. Om någon form av överenskommelse ska bli verklighet så måste det på papperet göras stora eftergifter från S, men man måste också visa att man är beredda att förändra sitt beteende och på allvar respektera och följa det man då har kommit överens om.” skriver Johanna Jönsson.

Johanna Jönsson tackar via Centerpartiets pressjour nej till en intervju.

Tidigare har Centerstudenter gett beskedet att de tycker att C ska släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Johanna Jönsson

Stefan Löfven

Ulf Kristersson

Annie Lööf

Centerpartiet