Kristersson slår tillbaka: ”Kommer inte acceptera att Löfven sitter kvar”

SAMHÄLLE

Stefan Löfven tänker inte avgå som statsminister även om Alliansen blir störst i valet.

Efter sitt jultal gav M-ledaren Ulf Kristersson en känga till statsministern i frågan.

– Om inte Löfven avgår efter valet kommer vi att hjälpa honom med det. Vi kommer inte att acceptera att han sitter kvar, säger han.

1 av 2 | Foto: Anna T rnhuvud / ANNA T RNHUVUD AFTONBLADET 85705

När M-ledaren Ulf Kristersson höll sitt första jultal på Kulturhuset i Stockholm rörde han sig över flera aktuella ämnen.

Han tog kraftigt avstånd från den senaste tidens attacker mot judar i Sverige, gav sin syn på #metoo-kampanjen och talade länge om vikten av social rörlighet för utsatta barn som ärver sina föräldrars problem.

– De barn som vi ska vara mest oroade för, är de vars föräldrar har invandrat utan egen utbildning, och där barnen nu växer upp utan det svenska språket, och själva misslyckas i skolan. Och de är inte få. Det kommer gå mycket illa för dem, och för Sverige, om vi inte gör något, sa M-ledaren.

I en intervju med Aftonbladet efteråt utvecklade han sina resonemang. När det gäller den sociala rörligheten menar han att skolan är det viktigaste.

– Vi måste ställa mycket högre krav och ha höga förväntningar på att barn också i familjer med tuffa problem faktiskt presterar bra i skolan.

”Hoppas toleransen blir mindre”

Kristersson hoppas att den mycket uppmärksammade #metoo-kampanjen nu ska förändra kulturen i hela samhället.

– Jag hoppas att toleransen blir ännu mindre för dumheter och övergrepp, det har varit allt från rena olagligheter till sexism. Jag tror att det här sätter fingret på ett stort problem som vi nu äntligen kommer att få upp ögonen för på riktigt.

M-ledaren vill se skärpta straff för sexualbrott men menade samtidigt att det är en förändring av attityder i hela samhället som måste till.

– Jag tror inte någon verksamhet är förskonad från detta. Vi kommer själva ta detta på stort allvar. Jag är förfärad över att det här är så utbrett. Att så många kvinnor i så många branscher vittnar om samma sak. Jag tror inte minst många av oss män inte fått det fullt klart för oss tidigare. Nu har vi det klart för oss.

Ulf Kristersson sa också att hans parti, som haft ett mycket tufft år bakom sig, nu är tillbaka på banan inför valåret 2018.

Kommer försöka avsätta Löfven

I en intervju med Aftonbladet slog statsminister Stefan Löfven i veckan återigen fast att han inte automatiskt tänker avgå som statsminister efter valet även om Alliansen blir större än de rödgröna partierna.

Det innebär att han inte tänker göra som förre statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som meddelade sin avgång redan på valnatten 2014.

– Det kan skapa ett oroligt läge i landet, sa Löfven.

Efter sitt jultal slog Kristersson tillbaka – Alliansen kommer omgående att försöka avsätta honom.

– Om han inte avgår självmant kommer vi att hjälpa honom. Vi kan inte ha en till mandatperiod som den vi haft nu. Det går inte. Vi kan inte ha en regering i Sverige som inte kan kan regera landet. Då går uppgiften till talmannen som får ta på sig den rollen. Vi kommer inte acceptera att Löfven sitter kvar efter valet.

Här drabbar de samman för första gången 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM