EU-parlamentet

Marit Paulsen: ”Jag är väldigt besviken på Liberalerna”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Partiveteranen Marit Paulsen riktar hård kritik mot Jan Björklund och Liberalernas partiledning.

Hon menar att de inte vågat ta tag i den fortsatt infekterade konflikten mellan Jasenko Selimovic och hans tidigare anställda i Bryssel.

– Jag är väldigt besviken på Liberalerna, säger Marit Paulsen.

Konflikten mellan EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic (L) och hans tidigare anställda i Bryssel fortsätter att gäcka Jan Björklund och Liberalernas partiledning.

I veckan stod det klart att de anklagelser Selimovic riktat mot de assistenter han tidigare hade, som rörde fiffel med kansliets pengar, saknar grund. Det har revisorer på EU-parlamentets finansavdelning kommit fram till, något Europaportalen berättat om.

Historien tog sin början hösten 2015 när veteranen Marit Paulsen slutade som EU-parlamentariker och ersattes av Jasenko Selimovic, tidigare bland annat statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag (L).

Långvarig konflikt

Det tog inte lång tid innan det skar sig mellan Selimovic och den personal han tog över efter Paulsen. Under 2016 avslöjade Aftonbladet vid flera tillfällen nya detaljer i den infekterade konflikten där de anställda anklagade sin chef för att ha trakasserat dem.

Det hela slutade med att de fyra personerna i personalen slutade och att Jasenko Selimovic prickades av EU-parlamentet för sitt beteende. Han gick till motangrepp och hävdade sin oskuld samtidigt som han överklagade beslutet till EU-domstolen.

Härvan på Liberalernas Brysselkontor har under flera år inneburit ett problem även för Jan Björklund och partiledningen i Sverige. L-ledaren har sagt att situationen är ”allvarlig” och att partiets etiska råd ska se över ärendet kring Selimovic. Men rådet har ännu inte fattat några beslut, man inväntar EU-domstolens dom.

Nu riktar partiveteranen Marit Paulsen hård kritik mot L-ledningen. Hon säger sig vara chockad de över de anklagelserna som riktats mot hennes gamla personal.

– Jag jobbade med det gänget i väldigt många år. Det var inte alltid samma personer, men det var alltid öppet, genomskinligt och jävligt rakt. Jag har inte fattat vad fan det är som händer. Nu har den här enorma utredningen kommit fram till att personalen inte har stulit pengar. Det finns inga bevis för att det är sant.

Paulsen, i dag pensionär som just nu bor sin husvagn i Spanien, tycker att partiledningen duckat i frågan.

– Jag tycker det är tragiskt och trist. Det som gör det personligt för mig är att det var min personal, som jag gillade och jobbade så in i helsike bra ihop med. Men jag är också väldigt besviken på Liberalerna, att de inte vågar gå ut och säga något, säger hon.

”De har inte gjort någonting”

Hon säger att vad EU-domstolen ska titta på är huruvida parlamentet gjort rätt i den utredning som ledde fram till att Selimovic prickades – inte vem som har rätt i sak när det gäller själva grundkonflikten. Partiet bör alltså kunna agera redan nu, menar hon.

– De borde för guds skull, när det här brakade loss, ha gjort som organisationer och företag brukar göra när det uppstår en redig konflikt. Då åker man dit och försöker medla och diskutera och kompromissa och få fram en lösning. De har inte gjort någonting och jag tror att det är ett sätt som gör att man mister väldigt mycket bra personal.

Marit Paulsen tror också att ledningens agerande kommer att skada partiet i EU-valet 2019.

– Jag tror inte att detta är en fördel för Liberalerna, det kan det inte vara.

Hon har inte mycket till övers för hur Selimovic har agerat.

– När det gäller Jasenko Selimovic så är det bara chockerande. Det är obegripligt att kunna tänka sig hur man kan bete sig på.

Från partiledningen ger man följande kommentar kring Marit Paulsens kritik:

– Vi är medvetna om att vi säkert hade kunnat göra mer för personalen i Bryssel. Nu pågår det en rättslig process mot Jasenko Selimovic som vi inväntar, säger presschefen Elin Boberg.

Jasenko Selimovic stab meddelar att man inte vill kommentera ärendet kring de tidigare anställda förrän EU-domstolens beslut kommer.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-parlamentet

Liberalerna

Jasenko Selimovic

Marit Paulsen