Aftonbladet avslöjar: ”Avsevärd risk att samtalen kraschar”

Trots hårda förhandlingar har inte Socialdemokraterna och Miljöpartiet lyckats nå en lösning kring de unga ensamkommande.

Nu är samtalen mellan parterna nära att haverera, erfar Aftonbladet.

– Det finns en avsevärd risk att samtalen kraschar de närmaste dygnen. Det kan sätta i gång andra kriser, säger en centralt placerad källa.

Aftonbladet har vid flera tillfällen rapporterat om de tuffa förhandlingarna i regeringen kring framtiden för de unga ensamkommande som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015.

Medan Miljöpartiet vill att alla de ensamkommande som kom 2015 ska få stanna, står Socialdemokraterna bakom dagens regler där prövningarna sker individuellt.

Men även inom S finns en växande opinion av sidoorganisationer, kommunalråd och riksdagsledamöter som vill att man ska gå med på MP:s krav. Även stora delar av civilsamhället är engagerat i frågan och nyligen startade bland annat Rädda Barnen, Unicef och Bris #Novemberuppropet för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Parterna har de senaste veckorna förhandlat hårt och på grund av låsningarna lyftes frågan till Statsrådsberedningens samordningskansli. Enligt vad Aftonbladet erfar tog man en paus under fredagens EU-toppmöte i Göteborg, men sedan har överläggningarna fortsatt - utan resultat.

”Ser väldigt mörkt ut”

Nu kan Aftonbladet avslöja att läget i förhandlingarna är så pass låst att samtalen riskerar att braka samman.

– Det ser väldigt mörkt ut. Det finns en stor frustration och från MP:s sida börjar man tvivla på om S verkligen vill göra något för att förbättra situationen för de ensamkommande. Det finns en avsevärd risk att samtalen kraschar de närmaste dygnen, säger en centralt placerad källa.

Från MP-håll, där frågan om de ensamkommandes framtid ses som oerhört viktig, finns en stor frustration över att S vägrar att vika sig.

– Jag är allvarligt orolig för vad det kommer få för konsekvenser för regeringen. Jag tror det kommer bli en ganska stor kris inom kort, säger en källa med insyn.

Flera källor uppger för Aftonbladet att man har svårt att se hur regeringssamarbetet ska kunna fortgå utan att situationen för de ensamkommande ”förbättras”.

– Men självklart är vår ambition att komma överens, säger en centralt placerad källa.

Både statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) har de senaste veckorna slagit fast att man tycker att de regler som gäller i dag måste fortsätta att gälla.

S vill inte ge sig

Enligt vad Aftonbladet erfar har man inom S uppfattningen om att väljarna helt enkelt inte vill att alla unga ensamkommande som kom 2015 ska få stanna.

– En amnesti ligger inte i linje med vårt rättssystem. I Sverige får man stanna om man har asylskäl, har man inte det får man inte stanna, sa Magdalena Andersson nyligen.

Inom S har man inte heller några planer på att ge sig för miljöpartisternas krav.

– Miljöpartisterna kommer att få finna sig i det här. De vinner sina väljare ändå, på att visa att de bråkar, säger en regeringskälla.

Från regeringen vill man inte kommentera Aftonbladets uppgifter.

– Vi kommenterar inte rykten eller vilka diskussioner som pågår i regeringen, säger Anne Ekberg, biträdande presschef i Statsrådsberedningen.

Publisert:

LÄS VIDARE