Tusentals i manifestation mot nazisterna

avEbba Thornéus, Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tusentals gick i dag i mångfaldsparaden genom Visby.

I folkmassan som markerade för mångfald och mot nazism, fanns bland andra Jan Björklund, Gustav Fridolin, Gudrun Schyman och Tobias Billström.

– Vi låter inte nazisterna kidnappa vår demonstration eller Almedalen, säger Gustav Fridolin (MP).

Nazistiska NMR har satt sin prägel på stämningen i Almedalen.

Under C-ledaren Annie Lööfs tal under onsdagen, skanderade en grupp nazister ”Folkförrädare” och på kvällen greps en person misstänkt för misshandel.

Under torsdagen knuffades en kvinna från Svensk-israelsiska vänskapsförbundet i marken utanför förbundets tält.

När RFSL i dag arrangerade sin mångfaldsparad tog tusentals chansen att manifestera sitt stöd för mångfald och markera mot nazismen.

Några av dem var partiledarna Jan Björklund, Gustav Fridolin och Gudrun Schyman.

– Stämningen här är fantastisk men det är fruktansvärt att det fortfarande finns nazister och att de tar större och större utrymme. Men då står demokrater upp för mångfalden, kärleken och solidariteten, säger Gustav Fridolin (MP).

Vad tänker du om att NMR fått tillstånd att vara i Amedalen?

– Det är tydligt att lagarna inte är tillräckliga. Att de får tillstånd utanför RFSL:s lolaer på samma sätt som de tidigare fått tillstånd utanför synagogor begränsar andras frihet och gör att människor inte vågar komma hit och stå upp för sin rätt.

Det är några dagar kvar och det har redan varit våldsamheter - vad tänker du om det?

– Det är fruktansvärt. Vi vet av historien att det som kan stoppa är många människors röst som säger att det är nog nu. Vi måste vara många som säger ifrån, säger Gustav Fridolin.

För Jan Björklund (L) är engagemanget mot NMR personligt.

– Jag avskyr nazism. Min mamma flydde som krigsflykting till Sverige undan nazismen. De har fått tillstånd och så är vår lagstiftning utformad men det är klart att det är oerhört provocerande.

– Det är viktigt att stå upp för värderingar som alla människors lika värde då dessa är hotade idag, inte minst ser vi de här nationalistiska och högerextrema vindar som drar över hela Europa och även över Sverige när nazister marscherar på våra gator.

Vad fick du för känsla i tåget?

– Att vi är så många människor som egentligen har ganska olika politiska värderingar men som ändå kan förenas i att stå upp för tolerans och frihet, säger Jan Björklund.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, medverkade också mångfaldsparaden.

– Vår demokrati och öppenhet hotas och hatas från många olika håll. Utländska statsmakter, nazister, vänsterextremister och moralpoliser är bara några av de som vill förhindra det sätt som vi idag, i Sverige lever våra liv på. Så ska det faktiskt inte vara. Då har vi inte lärt oss vår historiska läxa.

1 av 6 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM