Får stöd från partitoppar

1 av 5 | Foto: Marita Ulvskog, EU-parlamentariker: – Jag tror inte på att han ska ta en timeout, det fungerade inte för Mona Sahlin 1995 och skulle inte göra det nu heller. Jag hoppas han kan förklara hur det här har gått till.
SAMHÄLLE

Håkan Juholt har fortfarande stöd av sitt parti.

Det visar Aftonbladets rundringning bland tunga S-företrädare.

– Men läget är mycket allvarligt, det räcker inte med att han sagt förlåt, säger Göran Johansson (S).

Trots att det i går inleddes en förundersökning om misstänkt bedrägeribrott har Håkan Juholt fortfarande ett starkt förtroende bland många i Socialdemokraternas toppskikt.

Juholt själv meddelade i går att han välkomnar en utredning och det gör även hans partikamrater.

– Det är viktigt att det blir klarlagt vad som har hänt. Det räcker inte med att han ber om ursäkt, säger Göran Johansson, tidigare S-bas i Göteborg.

Johansson satt med i den valberedning som skötte arbetet innan Juholt valdes till Mona Sahlins efterträdare.

– Det som händer nu känns taskigt med tanke på allt arbete vi lade ned. Vi ställde alla frågor om det fanns något i hans bagage. Då sades det att det inte gjorde det, vilket gör att man nu så klart är besviken. Men han säger att han trott att han gjort rätt, vi får se hur det hela slutar, säger Johansson.

”Hoppas det reds ut”

När det stormade som mest kring Mona Sahlin 1995 valde den dåvarande vice statsministern att ta en timeout från sitt uppdrag. Ingen av de S-företrädare som Aftonbladet talat med tycker att det är någon bra idé för Juholt.

– Det är ett knepigt sätt att försöka överbrygga kritiska lägen. Antingen klarar man ut det hela, lider sig genom en process som visar att man är oskyldig, eller så får man kliva av. Men jag hoppas att det här reds ut så fort som möjligt så att vi kan ta nya tag, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog.

Måste visa respekt

Flera i partitoppen poängterar att de har fullt förtroende för sin ordförande, även efter Aftonbladets bostadsavslöjande.

– Det viktigt att visa respekt för att många väljare är besvikna. Det får inte viftas bort. Nu måste både vi och Håkan vända oss till dem och förtjäna vårt förtroende, säger Heléne Fritzon, ord-förande för S i Skåne.

ARTIKELN HANDLAR OM