Carl Bildt

Bildts manar M och KD till lugn

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Moderaterna och Kristdemokraterna kräver svar av Margot Wallström (S) kring det omtalade mötet i Stockholm om frihetsberövade bokförläggaren Gui Minhai.

Förre utrikesminister Carl Bildt (M) uppmanar dem nu att sänka tonläget.

– Jag tror inte offentlig polemik gör saken bättre, säger han.

Det omtalade mötet i Stockholm, som rörde den frihetsberövade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, har lett till politiskt bråk i Sverige.

Angela Gui, dotter till förläggaren, bjöds in till mötet av Sveriges Kina-ambassadör Anna Lindstedt, som enligt UD ordnade mötet helt på eget bevåg.

Hon har nu kallats hem och Säpo har inlett en förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna kräver nu svar från utrikesminister Margot Wallström (S) om vad som egentligen har hänt och vem på Utrikesdepartementet som visste vad om mötet.

Tidigare har även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt krävt att den svenska Kina-ambassadören ska sparkas.

Bildt manar till lugn

Nu går Carl Bildt (M), utrikesminister 2006–2014, ut och uppmanar dem alla att sänka tonläget. Att bråka öppet om fallet Gui Minhai är inte rätt väg att gå, menar han.

– Jag inte tror att offentlig polemik gör saken bättre. Oppositionen i riksdagen har andra kanaler för att få klarhet eller framföra synpunkter, säger han till Aftonbladet.

– Viktigare utrikesärenden, också konsulära sådana, diskuteras som regel i utrikesnämnden.

Det var i januari i år som mötet skedde på Sheraton Hotel i centrala Stockholm.

Där möttes bland andra Angela Gui, Anna Lindstedt och en kinesisk affärsman.

Angela Gui har senare berättat att hon blev utsatt för påtryckningar, bland annat om att inte prata om sin far i media. Hon fick också information om att hennes far kunde komma att friges, men först efter att han dömts till fängelse.

– Jag upplevde stämningen som extremt intensiv och väldigt oklar eftersom jag gång på gång försökte få klarhet i varför jag skulle behöva vara där, vad det var för information jag skulle få, och så vidare, har hon sagt i SVT:s Agenda.

UD har efter mötet blev känt sagt att ingen av de som arbetar med fallet Gui Minhai kände till att mötet ägde rum.

Wallström vill vänta

En UD-källa uppger för Aftonbladet att Moderaterna, som nu ger kritik, har informerats löpande om ärendet.

– Därför klingar det falskt nu när partiet vill ha mer info. Det som finns att sägas har sagts till M. Frågor som rör konsulära fall har vi en tradition att inte politisera, säger en källa.

Margot Wallström vill vänta till utredningen om Gui Minhai-mötet är klar innan hon uttalar sig om eventuellt förtroende för ambassadör Lindstedt.

– Vi inledde ju en internundersökning och sedan har den pausats därför att Säkerhetspolisen har inlett en undersökning. Då får den ta sin tid och då ska den genomföras fullt ut så att vi får reda på vad som har hänt, säger Wallström till TT.

– Därefter får man bestämma sig hur man ska hantera sådana frågor, säger utrikesministern.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Carl Bildt

Gui Minhai

Angela Gui

Anna Lindstedt

Margot Wallström

Moderaterna

Kristdemokraterna