9 av 10 svenskar: Klimatförändringarna allvarliga

9 av 10 svenskar tycker att klimatförändringarna är allvarliga.

Men hur orolig man är skiljer sig åt mellan partierna – hos SD och KD är bara hälften av väljarna oroade.

– Sverigedemokraterna känner sig betydligt mindre oroliga för det här än de rödgröna. Alliansväljarna befinner sig någonstans i mitten, säger Karin Nelsson på Inizio.

I dag träffar statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin världsledare i Paris, för att följa upp det två år gamla klimatavtalet.

De möts i slutet av ett år som präglats av nya våldsamma naturkatastrofer och nya oroväckande larmrapporter.

Det är en oro som fått fäste i de svenska väljarna, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio. Nästan 9 av 10 svenskar tycker att klimatförändringarna är allvarliga. 59 procent känner oro för hur klimatförändringarna kommer att påverka oss i Sverige.

– Det intressanta är att det är 59 procent som tycker det är mycket allvarligt. För två år sedan hade vi visserligen en annan fråga – men då var det bara 28 procent som kände en stor oro för klimatförändringarna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Mindre oroliga

Men även om en majoritet av väljarna ser allvarligt på klimatförändringarna så varierar oron i det politiska landskapet.

– Sverigedemokraterna känner sig betydligt mindre oroliga för det här än de rödgröna. Alliansväljarna befinner sig någonstans i mitten – moderater och kristdemokrater har en liknande syn, medan liberaler och framför allt centerpartister är mer oroade, säger Karin Nelsson.

Klimatminister Isabella Lövin är inte överraskad av vilket genomslag klimathotet har fått hos befolkningen.

– Jag är inte alls förvånad. Vi ser ju effekterna väldigt tydligt i världen just nu. Orkanerna som drabbade Karibien, det skrämmer många människor.

”Så här brukar det inte vara”

Hennes uppfattning är att många numera har känslan av att klimatförändringarna pågår här och nu.

– Det är något konstigt med vädret. Jag reser mycket och vart jag än kommer får jag höra: ”Så här brukar det inte vara”. Människor börjar vakna upp för det här nu, säger Isabella Lövin.

Samtidigt menar Isabella Lövin att människor måste försöka se omställningen som en tillgång i stället för ett hot.

– Vi måste ställa om. Vi måste arbeta för att göra en annan värld möjlig. Priserna på förnybar energi sjunker för varje dag som går. Omställningen är på gång, vi ska inte tappa hoppet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: