Valet 2018

SD drev hemliga trollsidor – på Facebook

Av: 

Martin Schori

SAMHÄLLE

Sverigedemokraterna krossar konkurrenterna på sociala medier.

Men samtidigt har man drivit flera Facebook-sidor under dold avsändare.

Enligt kommunikationschefen Joakim Wallerstein ”hjälper” partiet fortfarande sidor – bland annat genom att sponsra inlägg med annonser.

Efter valen i USA och flera europeiska länder har ord som desinformation, påverkanskampanjer och så kallade ”trollkonton” hamnat på allas läppar.

Politiker och myndigheter bävar nu för liknande problem i Sverige under årets valrörelse.

I januari ertappades två socialdemokratiska valarbetare med att ha startat ett trollkonto på Twitter, något som väckte stor upprördhet i det egna partiet och hos politiska motståndare.

Sverigedemokraternas officiella sida krossar konkurrensen på sociala medier. Men partiet har också drivit opinion under dold avsändare.

Enligt mejl och kontoutdrag som Aftonbladet tagit del av framgår det att kommunikationschefen Joakim Wallerstein år 2015 köpt annonser för att marknadsföra Facebook-sidan Politiskt Inkorrekt.

På Politiskt Inkorrekt hånas politiska motståndare
Bakom sidan står SD:s kommunikationsavdelning

På Politiskt Inkorrekt blandar man hånfulla och humoristiska bilder, så kallade ”memes”, med länkar till nyheter som bekräftar Sverigedemokraternas världsbild. Sidan har 60 000 följare – som är mycket aktiva.

Det senaste året har inläggen på Politiskt Inkorrekt nått 1,1 miljoner interaktioner, alltså lajks, kommentarer och delningar. Som en jämförelse kom Socialdemokraterna – Sveriges näst största parti på Facebook – under samma period upp till drygt hälften. Siffran för SD:s officiella sida var 1,6 miljoner.

Politiskt Inkorrekt var föregångaren till sajten Avpixlat och startades av riksdagsmannen Kent Ekeroth. Numera heter sajten Samhällsnytt, där bland andra SD-desinformatören Egor Putilov skriver. Men Facebook-sidan har levt kvar under samma namn.

Joakim Wallerstein har i en intervju med Expressen tidigare erkänt att SD drivit sidor under ”olika varumärken”. I dag förnekar han att SD ”driver Politiskt Inkorrekt” – eller någon annan sida.

– Vi har inte tid, helt enkelt. Däremot stöttar vi och ger material till sidor vi gillar, säger Wallerstein till Aftonbladet.

Är Politiskt Inkorrekt en sån sida?

– Jag tänker inte gå in på det för gör jag det kommer ni hänga ut eller misstänkliggöra dem.

Men hjälper ni andra sidor?

– Det händer. Vi hjälper till att sponsra sidor med annonser. Men det vanligaste är att vi delar dem för att hjälpa till att få spridning. Ibland delar vi saker Aftonbladet skrivit också, men det betyder inte att jag står för allt ni skriver.

Varför är ni inte öppna med vilka sidor ni hjälper?

– I en ideal värld skulle vi kunna lista vilka vi hjälper men så funkar det inte i Sverige. Man misstänkliggör visselblåsare. Det är anledningen till att vi inte berättar vilka sidor vi hjälper.

Du ser inget principiellt problem med att driva opinion under falskt namn?

– Nej, inte principiellt. Är man ett litet parti har man inte så många alternativ än att driva opinion på olika sätt.

Ett mejl som Aftonbladet tagit del av visar att partiledningen vid rekryteringen av Joakim Wallerstein år 2014 informerades om att han vill ägna sig åt nätkampanjer ”utan tydlig avsändare”. Det har partiet också gjort under flera år. Under supervalåret 2014 drev SD minst sju olika Facebook-sidor som spred partiets politik – och smutskastade motståndare. Det har tidningen Expressen tidigare rapporterat, och bekräftas av mejl som Aftonbladet tagit del av.

Förutom Politiskt Inkorrekt är sidorna:

  • Nu får det vara nog (borttagen)
  • Det här är Sverige (borttagen)
  • Våldtäktskartan (borttagen)
  • Moderatcitat (3 700 följare, ej uppdaterad sedan 2014)
  • Sanningskommissionen (423 följare, ej uppdaterad sedan 2013)
  • Nej tack till Erik Ullenhag (borttagen)
  • Granska Feministiskt initiativ (5 778 följare, ej uppdaterad sedan 2014)

SD:s kommunikationsavdelning har under Wallersteins styre växt kraftigt – och flyttat ut från riksdagskansliet till SD:s högkvarter. På avdelningen jobbar även en person som drev en numera nedstängd anonym sajt som hängde ut brottslingar och brottsoffer.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Partiernas mardröm: SD-grupperna dominerar totalt

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Sverigedemokraterna

Facebook

Samhällsnytt (f.d. Avpixlat)