Moderaternas slutoffensiv: Angripa Löfvens integrationspolitik

avPär Karlsson

Moderaternas och Ulf Kristerssons valkampanj går trögt – nu planerar man för sin slutoffensiv.

I den intensiva valspurten ska man fokusera på en offensiv mot Socialdemokraterna kring integrationspolitiken, erfar Aftonbladet.

– Vi ser en tydlig svaghet i deras politik, den är kravlös, säger en M-källa.

Med bara en dryg vecka kvar till valet står det klart att Socialdemokraterna går mot ett historiskt dåligt valresultat. Men även den moderata valkampanjen har problem.

Partiet med Ulf Kristersson i spetsen ligger i opinionsmätningarna långt under sitt förra valresultat och riskerar att bara bli tredje största parti, slagna av både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Enligt vad Aftonbladet erfar planerar M nu en rejäl valspurt den sista veckan och fokus kommer att ligga på integration – med udden riktad mot S. En centralt placerad källa säger att planen är att försöka visa för väljarna att Löfvens parti för ”en kravlös integrationspolitik”.

1 av 7 | Foto: Björn Lindahl

I de avslutande duellerna och debatterna kommer Kristersson och flera andra M-toppar att lyfta att partiet vill gå ännu längre när det gäller att ställa krav inom integrationspolitiken, ett område där både S och M skärpt sin politik de senaste åren.

Så ska Kristersson attackera S

Planen är att Kristersson ska lyfta frågan redan i kväll i SVT:s statsministerduell.

Enligt vad Aftonbladet erfar handlar det konkret om att lyfta flera M-förslag som S säger nej till, bland annat obligatorisk språkförskola för nyanlända och krav på att man ska nå ett kunskapsmål för att få ersättning när man läser på SFI.

Dessutom vill M att det ska krävas grundläggande svenskakunskaper för den som ska få permanent uppehållstillstånd i Sverige och att nyanlända ska tvingas kvalificera sig in i det svenska välfärdssystemet.

– Det här är förslag som S säger nej till. Eftersom de inte ställer de här kraven tycker vi att det är en tydlig skiljelinje inom integrationen. Det kommer absolut att märkas i kvällens duell. Det här är den viktigaste frågan enligt väljarna i valet. Vi har tagit emot väldigt många människor i Sverige och många går runt och funderar kring hur integrationen ska gå till. Vi ser en tydlig svaghet i deras politik, säger en M-källa.

S-fokus på välfärd och pensioner

Udden kommer också vara riktad mot Sverigedemokraterna, där budskapet kommer vara att Jimmie Åkessons parti helt saknar integrationspolitik.

Aftonbladet har tidigare rapporterar om att Socialdemokraterna i valrörelsens slutskede fokuserar på välfärd och pensioner. Men man vill även attackera Centerledaren Annie Lööf i regeringsfrågan. Budskapet är att en röst på S är den enda garanten för att SD inte ska få inflytande.

– Hon måste bekänna färg om hur långt hon är beredd att gå för att Ulf Kristersson ska bli statsminister, har en S-källa sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM