Uppgifter: Björn Söder petas ur maktkretsen

1 av 4 | Foto: Urban Andersson
Björn Söder väntas petas ur ”De fyras gäng”

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

LUND. "De fyras gäng" i Sverigedemokraternas toppskikt blir tre.

Flera källor uppger för Aftonbladet att Björn Söder i morgon kan komma att petas ur partiets innersta maktkrets, det verkställande utskottet.

– Jag vill inte kommentera, utan inväntar morgondagens partistyrelsemöte, säger Söder.

När Jimmie Åkesson tog över som partiledare för SD 2005 gjorde han det i sällskap av Mattias Karlsson, Richard Jomshof och Björn Söder. Kvartetten, som genom åren innehaft de tunga maktposterna som gruppledare, partiledare och partisekreterare, har kallats för "de fyras gäng".

Men nu kan Aftonbladet avslöja att fyra blir tre. Flera källor uppger att Björn Söder, tidigare partisekreterare och gruppledare, i morgon kan komma att petas ur partiets innersta krets, det verkställande utskottet. Sedan tidigare har det varit känt att det fanns långtgående planer av den övriga SD-ledningen att slänga ut Söder ur partistyrelsen. Men när valberedningen för några veckor sedan presenterade sitt förslag fanns han med. Enligt Aftonbladets källor beror det på att Söder har ett starkt stöd i delar av landet.

Söder petas ur maktkrets

Det verkställande utskottet väljs av den nya partistyrelse som valdes på landsdagarna i Lund i dag och som har sitt första möte i morgon. Enligt vad Aftonbladet erfar har relationen mellan Söder, i dag riksdagens andre vice talman, och de andra tre under en längre tid försämrats.

Efter riksdagsvalet i höstas lämnade Söder posterna som gruppledare i riksdagen och partisekretere. Han ersattes av Karlsson och Jomshof.

Så sent som i går tvingades Jimmie Åkesson se sig besegrad när han ville få igenom en förnädring av stadgarna i partiet och genom det slopa de två viceposterna i partitoppen. Björn Söder, som kallade förslaget för demokratisk tveksamt, tog strid och fick ombuden med sig. SD-ledaren åkte på sin första förlust på landsdagarna.

Flera har petats

Söder vill i kväll inte kommentera uppgifterna om att han kommer att petas.

– Jag inväntar morgondagens partistyrelsemöte, säger han.

Flera personer har under helgen kunnat konstatera att de inte längre får fortsatt förtroende i SD-toppen. Både ex-partiledaren Mikael Jansson och riksdagsledamoten Hanna Wigh fick lämna partistyrelsen.

Den sistnämnda var starkt kritisk mot partiledningen och anklagade dem för att driva partiet i en odemokratisk riktning. Partisekreteraren Richard Jomshof har sagt att det är naturligt att det kommer kritik från människor som inte får fortsatt förtroende och att partiets interna arbete är högst demokratiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM