MP-ledamots massmejl väcker kritik

1 av 3
Jan Lindholm.

avMalvina Britts

SAMHÄLLE

Jan Lindholms (MP) massmejl har väckt starka protester i riksdagen.Nu läxas han även upp av sitt eget parti.

– Det var inte lämpligt att skicka massejl och länka till den här typen av sidor, säger Jonas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare.

I torsdags kväll skickade riksdagsledamoten Jan Lindholm (MP) ut ett massmejl med rubriken: "För allas kännedom om maktspelet bakom GMO". Det gick ut till alla riksdagsledamöter, samtliga partiers kanslier och miljö- och jordbruksutskottet. I mejlet länkade Lindholm till en artikel om genmodifierade livsmedel, GMO.

– Jag skickade den till alla eftersom jag inte själv sysslar med GMO-frågan, säger Jan Lindholm till Aftonbladet.

Länkade till kontroversiell sajt

Artikeln rör "akademisk korruption" inom GMO-industrin i USA - och antyder att även forskare i Sverige skulle kunna vara köpta av livsmedelsindustrin.

– Huvuddelen bygger på en artikel från New York Times. Den handlar om kopplingen mellan livsmedelsindustrin och forskningsvärlden. Jag tycker det är viktigt att vi som riksdagsledamöter har bra information, säger han.

Men den svenska sajten, newsvoice.se, som artikeln publicerats på är starkt ifrågasatt. En av många artiklar med kontroversiellt innehåll handlar om att USA och EU i själva verket ligger bakom IS och flyktingströmmarna från Mellanöstern. Och massutskicket har väckt kritik. En av de riksdagsledamöter som är kritiska är Fredrik Malm (FP).

– Det där är så kallade alternativsajter som sprider konspirationsteorier. Det är ju ingen som ser det som en seriös nyhetskälla. Jan Lindholm framstår allt mer som en foliehatt, säger han.

”Tyckte artikeln var intressant”

Den moderata riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson valde att svara på Jan Lindholms mejl. Han ifrågasätter också starkt nyhetskällan. "Hoppas vi i fortsättningen kan slippa länkar till Newsvoice på riksdagsmailen", skriver han.

Men Lindholm avfärdar kritiken om hemsidans trovärdighet.

– Det tycker jag är ganska irrelevant i sammanhanget. Jag har ingen uppfattning om nyhetssidan som sådan utan tyckte artikeln var intressant, säger han.

”Brist på underlag”

Men MP-ledningen håller inte med och nu går partiets gruppledare, Jonas Eriksson, ut och kritiserar Linholms agerande. Han har haft ett möte med partikollegan om det som har inträffat och vikten av att vara källkritisk.

– Jag bedömer Newsvoice som en väldigt oseriös sida. Det finns bristande källhänvisningar, brist på underlag och även konspirationsteorier generellt, säger han.

Jonas Eriksson är även kritisk till hur Jan Lindholm använde sig av riksdagsmejlen.

– Vi har den praxisen att vara väldigt restriktiva med att skicka massmejl.

Vidare berättar Eriksson att han har tagit del av den kritik som förts fram mot innehållet på sajten som Lindholm länkade till. Men han betonar också att varje ledamot är fri att agera efter eget huvud.

– Det finns säkert människor som funderar över hans trovärdighet, men det finns säkert de som ser hans goda insatser också. Alla gör misstag ibland, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Riksdagen