Lindholm hoppar av Kommunalfajten

SAMHÄLLE

Ställer sig bakom Baudin som ordförande

1 av 2 | Foto: Veronica Lindholm (S). Pressbild från riksdagen

Veronica Lindholm, 31, hoppar av fajten om att bli ordförande i Kommunal.

I stället ställer hon sig bakom Tobias Baudin.

– Det är viktigt med någon som kan kliva in med perspektiv på det som hänt, säger Lindholm.

Beslutet om att hoppa av fajten om att ta över som Kommunalordförande efter Annelie Nordström lämnar Veronica Lindholm, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, nu på morgonen.

Hon förklarar sitt besked i ett sms och säger med att hon vill underlätta för de 188 kongressombuden som i dag ska fatta beslut om vem som ska styra förbundet med en halv miljon medlemmar framåt.

– Ett av mina viktigare mål har hela tiden varit att lyfta fram alla de unga, duktiga, drivna och kompetenta förtroendevalda. Att låta unga på samma villkor få ta plats i det dagliga fackliga arbetet jämte de som varit med längre, säger hon.

– Det vill jag också skicka med den nya ordföranden att ha i åtanke. Alla behövs för att utveckla framtidens Kommunal och strukturer.

”Viktigt återskapa förtroendet”

Veronica Lindholm framhåller att hon är glad över att 19 av ombuden på plats är unga, och att hon hade velat se fler unga bli nominerade till toppositioner inom Kommunal.

Veronica Lindholm tackar för det förtroende hon visats genom att bli nominerad och därefter förklarar hon varför hon nu ställer sig bakom Tobias Baudin som ny ordförande.

– Det är viktigt att ha någon som kan kliva in med perspektiv på det som hänt och som stannar kvar för att ordna upp strukturerna. Som långsiktigt och målmedvetet arbetar för att återskapa förtroendet bland våra medlemmar och tar medlemmarnas bästa i försvar i alla lägen, säger hon.

Valberedningen vill ha Müllerström

I går stod det klart att Kommunals valberedning vill se Berit Müllerström, enhetschef på förbundet, som ny ordförande. Mot henne i valet senare i dag står Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande. Nu ställer sig alltså Lindholm bakom Baudin.

Kommunal byter ordförande efter Aftonbladets avslöjanden om skandaler och vidlyftig representation inom förbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kommunal