Protestaktion före Löfvens tal

Klimataktivister gick till ketchupattack mot riksdagen.
SAMHÄLLE

VISBY. Klimataktivisterna ska agera i protest mot regeringens brunkolsbeslut – 30 minuter före Stefan Löfvens tal.

Aktionen ska enligt arrangören gå fredligt till.

– Vi vill belysa att folk kommer att dö på grund av regeringens val. Det är sorgligt, säger talespersonen Karl Andreasson.

I lördags meddelade näringsminister Mikael Damberg (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) att regeringen säger ja till Vattenfalls starkt ifrågasatta försäljning av det tyska brunkolet.

Detta fick miljörörelsen att gå i taket.

Politikerna är sedan i söndags samlade i Visby för Almedalsveckan. Samma dag som veckan öppnades kunde Aftonbladet avslöja att klimataktivister planerade någon slags manifestation i dag, i samband med Löfvens tal, för att uttrycka sitt missnöje. Aftonbladet har också avslöjat att nationella insatsstyrkan är på plats på Gotland.

”Folk kommer att dö”

Nu står det klart att aktivisterna har bestämt sig för hur man ska agera – och att det ska ske en halvtimme före Löfvens tal.

Arrangemanget ska enligt personerna bakom aktionen ”visualisera antalet dödsfall som orsakas av smog från den fortsatta kolverksamheten i Tyskland”.

– Det är inga särskilda organisationer som står bakom, bara bekymrade medborgare, säger Karl Andreasson, aktivisternas talesperson.

– Regeringen har haft makt och ansvar att bekämpa klimatförändringarna. Vi vill belysa att folk kommer att dö på grund av deras val. Det är sorgligt att vara en del av.

Fredlig manifestation

Media inbjuds att bevaka arrangemanget som ska ske i centrala Visby klockan 18:30.

Karl Andreasson framhåller att arrangemanget kommer att ske i fredlig anda utan att störa. Dessutom i dialog med polisen. Något tillstånd har man dock varken sökt eller fått.

Även tidigare protester

Brunkolsbeslutet har rört upp heta känslor bland klimataktivister i flera månader.

Först sprutade operasångaren Samuel Jarrick en röd tomatblandning mot en vägg i riksdagen i protest mot politikerna och en tid senare klättrade fyra personer upp på taket på regeringskansliet Rosenbad med en banderoll och orden "låt kolet ligga".

Stefan Löfven fick frågor om den planerade aktionen i samband med sin pressträff.

– Vi har demokrati i vårt land, bara man respekterar den och yttrandefriheten och andras rätt att uttrycka sig så är det "fine with me". Det ingår i demokratin att uttrycka olika uppfattningar, men man måste också respektera varandra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM