AKB: Syntes på Åkessons kroppsspråk – han var pressad

1 av 8

avJonathan Jeppsson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Jimmie Åkesson fick i dagens debatt hård kritik för vad två av hans riksdagsledamöter sagt i förra veckan.

SD-ledaren anklagades för att inte ta ansvar och markera mot antisemitism.

– Det är ofattbart att en riksdagsledamot kan säga som Anna Hagwall och ändå sitta kvar, säger Jan Björklund (L).

Det var i onsdags i förra veckan som Aftonbladet kunde avslöja bakgrunden till SD-ledamoten Anna Hagwalls motion, där hon krävde att ingen "familj eller etnisk grupp" ska få äga mer än fem procent av medierna. Dagen efter kunde sajten "Inte rasist, men..." publicera en film där Oscar Sjöstedt på ett skämtsamt sätt berättar en anekdot om att sparka på judar.
Uttalandena togs upp vid ett flertal tillfällen, både i partiledardebatten i SVT i söndags och i riksdagen i dag.

Sitter kvar

Anna Hagwall har fått lämna sina utskottsuppdrag men sitter kvar i riksdagen, vilket Liberalernas partiledare var mycket kritisk till.

– De uttalanden som några av hans riksdagsledamöter har gjort är djupt antisemitiska. Till exempel att familjen Bonnier inte ska få äga medier i Sverige, bland annat på grund av att de är judar. Det är ju ofattbart att en riksdagsledamot kan säga så och ändå sitta kvar som riksdagsledamot för sitt parti, säger Jan Björklund.

Han menar att det här agerandet särskiljer SD från andra riksdagspartier.

– I varje annat parti hade en riksdagsledamot som agerat på det sättet fått lämna sitt uppdrag eller lämna partier.

"Tydligt pressad"

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra var inne på samma linje.

– Det är bra att det kom fram hur svårt Jimmie Åkesson har att ta ansvar för när sverigedemokratiska riksdagsledamöter skriver antisemitiska motioner. Det är sådant som skulle tas på stort allvar av vilken annan partiledare som helst. Men det visar ju varför Sverigedemokraterna inte är ett parti som jag vill regera med.

Hon menade också att det syntes tydligt på Jimmie Åkessons kroppsspråk att han hade problem med att hantera situationen.

– Det syntes att Jimmie Åkesson har svårt med sitt kroppsspråk i det läget. Han var tydligt pressad, men kunde inte svara. Han fick chansen att ta det ansvar som partiledare ska ta, men det gjorde han inte. Det skrämmer mig, säger Anna Kinberg Batra.

"Ingen bekväm situation"

Sverigedemokraternas partiledare höll med om att det nog kan ha synts att han känt sig pressad.

– Det gjorde det säkert, man är ganska pressad i den situationen när man står där. Sen vet jag inte vad Anna Kinberg Batra har för kunskaper att analysera mitt kroppsspråk, men jag tyckte inte det var en bekväm situation att stå och prata om det här. Jag pratar hellre om sakpolitik.

Hur har de här påverkat partiet?

– Det händer ju i alla partier att enskilda politiker hamnar i sammanhang där man inte bör vara och där man sagt dåliga saker. Vad gäller Oscar Sjöstedt så har jag fullt förtroende för honom. Jag menar att det är olyckliga sammanhang som han hamnat i och att han berättar en historia som man inte bör berätta, men han är inte belagd med en uppfattning som avviker från partiets, säger Jimmie Åkesson.

ARTIKELN HANDLAR OM