Löfven hyllar Aftonbladets kampanj om Syrien

Foto: LOTTE FERNVALL
SAMHÄLLE

Stefan Löfven hyllar Aftonbladets kampanj för Syrien – "Titta inte bort".

Han vill se ett ökat opinionstryck för att stoppa våldet och få fram hjälp till de nödställda.

– Det är barbariskt det som sker i Syrien, att det fått pågå så länge är en skam för världssamfundet och hela mänskligheten, säger han.

Kriget i Syrien skördar offer varje dag. Statsminister Stefan Löfven (S) är mycket upprörd över utvecklingen i landet.

Han följer kampanjen "Titta inte bort" som Aftonbladet gör till förmån för UNHCR.

– Jag tycker det är väldigt bra att Aftonbladet gör det här. Vi behöver göra mycket mer för att öka opinionstrycket mot de ansvariga, säger Löfven.

Han kallar attackerna mot sjukhus, skolor och humanitära insatser för "fullständigt vettlösa" och menar att detta måste få ett slut.

– Det måste få ett stopp – nu! Först gäller vapenvila, eldupphör och slut på våldet och därnäst att se till att få in förnödenheter och hjälp till dem som behöver det.

Lägger ansvar på säkerhetsrådet

Stefan Löfven menar att det är en skam för världssamfundet och hela mänskligheten att kriget i Syrien fått pågå så länge.

Han framhåller den resolution för fred i landet som tagits fram inom FN:s säkerhetsråd och lägger samtidigt stort ansvar för att få till stånd ett slut på konflikten på den syriske presidenten Bashar al-Assad, Syriens grannländer och de permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet, där Sverige just nu har en plats.

– Det här är en fråga där säkerhetsrådet har ett jättestort ansvar, några speciellt. Det är USA, Ryssland, Iran, Saudiarabien och naturligtvis den syriska regimen som dragit in landet i den här situationen, säger han.

En militär lösning på problemet tror dock inte Stefan Löfven på. Han menar att det är politiken som måste få till stånd fred i Syrien.

– Det är en politisk lösning som gäller, det går inte att tänka att det här ska lösas militärt. Fortsätter de så har vi snart ett helt land i ruiner. Man måste tänka om, det är humanitärt som gäller, vi måste få stopp på våldet och eld upphör och se till att få in förnödenheter till dem som behöver det.

Löfven: Sverige trycker på

Statsministern framhåller att Sveriges regering jobbar hårt för att trycka på för ett slut på våldet.

– Jag tar alla möjligheter att prata med dem som är viktiga spelare här, jag har på sistone träffat USA:s vicepresident Joe Biden, Irans president Hassan Rouhani och EU-kommissionens Federica Mogherini och vid alla dessa tillfällen tagit upp att vi måste öka trycket och se till att säkerhetsrådet och de fem permanenta länderna plus de stora regionala spelarna tar sitt ansvar.

Enligt Löfven är det dock också viktigt att hela samhället protesterar mot det som sker i Syrien.

– Både media, vi som politiker och civilsamhället kan demonstrera, manifestera och öka trycket för att idiotin ska få ett stopp.

Kan du säga det med trovärdighet, när Sverige har vidtagit åtgärder som gjort att det nu kommer färre flyktingar?

– Det kommer flyktingar till Sverige för att vi har ett krig i Syrien. Det bästa är att få stopp på kriget. Så ja, vi kan göra det med mycket starkt självförtroende och mandat. Det här är nu en fråga om mänskligheten, att människor utsätts för detta barbariska våld. Det måste få ett stopp.

 PLUS:  Kriget i Syrien

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

UNHCR