Almedalen 2017

Löfvens kritik: ”Måste inte ge dem tillträde”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen får hyra mark under politikerveckan i Visby och högerextrema tidningen Nya Tider släpps in på bokmässan.

Statsminister Stefan Löfven (S) ställer sig frågande till arrangörernas beslut.

– Det finns inget i rättigheten att yttra sig som gör att arrangören måste ge tillträde till dem som bekämpar demokratin, säger han.

På första maj förra året tågade hundratals anhängare till nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, genom centrala Borlänge. I år har man ansökt och fått tillstånd att demonstera i Falun. Polisen förväntar sig fler deltagare jämfört med den demonstration som hölls förra året.

Första maj är arbetarrörelsens historiska högtidsdag men i flera år har även nazisitiska grupper marscherat. Det gör statsminister Stefan Löfven (S), som själv ska tala i Landskrona och Malmö, mycket upprörd.

– Jag tycker så genuint illa om nazismen. Det är en ideologi som är mycket farlig, för demokratin och öppenheten i vårt samhälle. Den ska bekämpas, säger han.

”Det stör mig väldigt mycket”

I Falun har Socialdemokraterna fått flytta fram sin samling efter att det stod klart att NMR fick demonstrationstillstånd. Även det gör Löfven irriterad.

– Om än de också har demonstrationsrätt enligt svensk lag kan jag tycka att det är konstigt, även om det är myndigheterna som bestämmer. Det är konstigt om det är så att vårt parti som gått där i årtionden helt plötsligt får flytta tid på grund av en rörelse som motverkar demokratin. Det stör mig väldigt mycket.

Nordiska motståndsrörelsen har också fått tillstånd att hyra mark under politikerveckan i Almedalen i sommar. Dessutom pågår en infekterad stor debatt kring det faktum att högerextrema tidningen Nya Tider återigen ska få deltaga vid Bokmässan i Göteborg i höst.

Statsministern kritisk mot arrangörer

Löfven ställer sig frågande till de olika organisatörernas beslut.

– Organisatörer som har evenemang, de får själv välja själva hur de gör. Men det finns inget i rättigheten att yttra sig som gör att arrangörer måste ge tillträde till dem som bekämpar demokratin, säger han.

Statsministern betonar att det råder åsikts- och yttrandefrihet i Sverige.

– Men vi har också lagar som gör det omöjligt för nazisterna att nå sitt mål. När de angriper demokratin ska de gripas, dömas och sättas i fängelse.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2017

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Yttrandefrihet

Nya Tider

Bokmässan