Tio våldsamma incidenter mot Migrationsverkets personal

SAMHÄLLE

Anmälningarna om våld mot anställda på Migrationsverket ökar.

Det handlar om knytnävsslag, strypgrepp och dörrar kastade mot sig.

Här är tio av 72 anmälda incidenter om våld i Migrationsverkets lokaler eller boenden runt om i Sverige under 2017.

1 av 5 | Foto: GRAFIK: PATRIK LINDVALL

Januari, 2017: Försökte skalla personal

Händelse: En person skulle isoleras efter att ha hotat ställa till problem på avdelningen på en förvarsenhet. Då försökte personen att skalla tre anställda, slog minst ett slag med knytnäven och hotade personalen. Placerades i avskiljning efter dessutom ha försökt att rymma.

Åtgärd: Personen isoleras efter samtal.

(Den angripande personens kön framgår inte i incidentrapporten)

Februari, 2017: Kastade branddörr

Händelse: En man på ett boende blev upprörd och började slita loss branddörrarna. När personalen kom upp för trappan kastade han en branddörr mot dem. Han slängde också en brandsläckare mot väktaren som kom dit.

Åtgärd: Polis tillkallades och händelsen polisanmäldes.

Mars, 2017: Sparkade sönder dörr

Händelse: En man fick ett besked som han vägrade att acceptera. Han blev då aggressiv, började att banka på bordet och skrek på personalen. Han tog tag i datorn och försökte kasta den mot personalen, men blev stoppad. Då sparkade han sönder dörren och hotade personalen genom att slå med knytnäven.

Åtgärd: Polisen kom och hämtade mannen.

Mars, 2017: Slagsmål utbröt

Händelse: En aggressiv man började att skrika på en anställd på tillståndsenhetens expedition. När han blev tillsagd att sänka rösten kallade han personalen för rasister. När en ordningsvakt kom dit slog den aggressiva mannen till vaktens hand och det blev slagsmål. Till slut kom fler anställda och situationen lugnade ner sig.

Åtgärd: Polis tillkallades.

April, 2017: Dödshotade anställda

Händelse: En man hotade att döda personalen och tog tag i jackan på en anställd. Därefter slog han sitt pekfinger hårt i bröstkorgen på personen.

Åtgärd: Polisen kom och hämtade mannen. Händelsen polisanmäldes.

Maj, 2017: Tog strypgrepp

Händelse: En sökande rusade plötsligt fram till en av de anställda och tog strypgrepp på personen, som tappade både mobil och papper. Andra personer i lokalen lyckades avbryta angreppet.

Åtgärd: Polisanmälan upprättades och sökande förflyttades.

Juni, 2017: Slogs med dataskärm

Händelse: I samband med en utredning om boendesituation fördes ett samtal med personen som inte var nöjd med det nuvarande boendet. Efter en halvtimme började den sökande slå med en datorskärm och telefon mot de anställda. En av kollegorna lyckades blockera med ena handen för att den andre ur personalen inte skulle skadas.

Åtgärd: Polisanmäldes.

Juni, 2017: Kastade ram och slogs med pall

Händelse: Personal upptäckte att en man rökte i rummet. När de meddelade att det är förbjudet blev han väldigt arg, riktade hat och ilska mot Migrationsverket eftersom han fått ett negativt beslut. Plötsligt kastade mannen en ram med glas som träffade en personal på låret och började att slå en pall i metall mot en annan av de anställda.

Åtgärd: Polisen tillkallades. Medarbetarna gick inte vidare med polisanmälan.

Juli, 2017: Kastade kruka

Händelse: Hot/våld mot medarbetare.

När ett kontor stängde utan att alla i kön hann få hjälp blev en sökande aggressiv. Personen började att skrika och kastade en blomkruka och en stor askkopp efter en av Migrationsverkets anställda. När personalen kontaktade boendet där den aggressiva personen bodde visade det sig att samma person hotat och rivit föreståndaren i ansiktet.

Åtgärd: Ingen, polisen lät boendet hantera personen. Polisanmälan upprättades.

(Den angripande personens kön framgår inte i incidentrapporten)

Juli, 2017: Drog kniv mot anställda

Händelse: En sökande hittades sovande i receptionen på en mottagningsenhet. En anställd bad tillsammans med en väktare mannen att lämna receptionen. Den tidigare sovande mannen började slåss med väktaren, drog fram en kniv och hotade både väktaren och den anställda. Därefter lämnade mannen Migrationsverkets lokaler.

Åtgärd: Polis tillkallades. Sökande greps på plats.

Fotnot: Ingen anställd har skadats allvarligt fysiskt i någon av incidenterna, enligt Migrationsverket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott