”S slår sönder Arbetsförmedlingen”

V-ledaren Jonas Sjöstedt vill ha samtal med regeringen efter misstroendehotet

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet hålls utanför diskussionerna om förändringen av Arbetsförmedlingen, vars mål är att undvika en regeringskris.

Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt visar den akuta situationen att Januariöverenskommelsen inte håller.

– Vi är i ett nytt läge som de inte hade förutsett när avtalet skrevs, säger han till Aftonbladet.

Stefan Löfven verkade förhoppningsfull när han klev ut från mötet med Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott på fredagseftermiddagen.

Till journalistuppbådet sa statsministern att han anser att chanserna är goda att nå en uppgörelse om den hårt kritiserade reformeringen av Arbetsförmedlingen – och på så sätt undvika en regeringskris.

– Vi ser stora möjligheter att diskutera lagen om valfrihet och tidsplanen naturligtvis.

Sågar ”kaosprivatiseringen”

Det välkomnas av Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som tagit initiativ till misstroendehotet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

– Vi har märkt att de är beredda att backa när det gäller den här kaosprivatiseringen. Regeringen, Centern och Liberalerna börjar märka att den är helt ogenomtänkt och att den skulle drabba Sveriges arbetslösa väldigt hårt, säger Sjöstedt till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Jonas Sjöstedt tycker att januariavtalet borde skrivas om.

”Blir obegripligt för folk”

Aftonbladet kunde i går kväll rapportera om Socialdemokraternas strategi: Gå Moderaterna och Kristdemokraterna till mötes, men runda Vänsterpartiet.

Att V måste hållas borta från inflytande slås dessutom fast i Januariavtalet. Jonas Sjöstedt menar att den uppkomna situationen visar att överenskommelsen måste ändras.

– Jag tycker att man måste tala med oss, M och KD. Det blir obegripligt för folk att man säger att man vill komma överens, men man kan inte tänka sig sig att prata om hur det ska gå till.

– Regeringen har en minoritet i riksdagen, även om januaripartierna räknas in. Jag vill verkligen uppmana dem att lägga den här låsningen åt sidan.

V har fått hård kritik

Vänsterpartiets agerande har kritiserats hårt av flera tunga S-toppar. Statsminister Stefan Löfven kallade misstroendehotet för ”huvudlöst” efter VU-mötet.

– Vi har varit beredda att förhandla och sätta oss ner med Socialdemokraterna för att lösa det här i veckor. De har sagt nej, och de säger fortfarande nej, säger Sjöstedt.

– Genom historien har vi genomfört hundratals uppgörelser med S. Nu säger man plötsligt att man inte kan lösa politiska problem för att förbättra situationen för de arbetslösa.

”Agerar aldrig gemensamt med SD”

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har sagt sig vara beredda att gå på V:s linje i en eventuell misstroendeomröstning.

Vänstern vill dock gå längre än M och KD. Partiet kräver bland annat ökade resurser till Arbetsförmedlingen.

Om regeringen uppfyller kraven från M och KD, kommer ni då gå vidare med misstroendehotet tillsammans med SD?

– Vi vill lösa det här för Sveriges arbetslösa. Det verkar inte som att det går så bra med planen att bara göra upp med M och KD, säger Jonas Sjöstedt.

– Men oavsett det så måste man kunna prata med alla, även oss. Sedan agerar vi i Vänsterpartiet aldrig gemensamt med SD.

Hur känns det att göra gemensam sak med de här partierna, som ligger så långt från V i andra frågor?

– Det säger något om hur långt till höger regeringen har hamnat. När Moderaterna och Kristdemokraterna inte tror på den här kaosprivatiseringen, då är det faktiskt så att S ligger till höger om M när det gäller att slå sönder Arbetsförmedlingen.

Publicerad:

LÄS VIDARE