Finansministern slår tillbaka: De är bara överens om två miljarder

Finansminister Magdalena Andersson (S) dömer ut välfärdspengarna från M, KD och V.

Hon menar att det handlar om betydligt mindre pengar än de 7,5 miljarder som lyfts fram.

– Jag och Januaripartierna har presenterat tio miljarder till välfärden, de bara två, säger hon.

Det är något av ett komplicerat räkneexempel som Magdalena Andersson presenterar när hon slår tillbaka mot oppositionspartierna.

Hon hävdar att M, KD och V egentligen bara är överens om två miljarder, inte 7,5.

Detta eftersom hon menar att fem miljarder är de pengar hon redan presenterat och att en halv miljard är pengar som M, KD och V tar ifrån regeringens satsning på lärarassistenter.

– De drar ner på stödet till lärarassistenter som ju går direkt till kommunerna, säger Andersson.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.

Men det är ju i alla fall mer pengar de vill få fram till välfärden än det du presenterat. Vad säger du om det?

– Nej det är två miljarder. Vi fyra partier (S, MP, C och L) är överens om fem miljarder och nu har de här kommit överens om två miljarder. Så det är en tydlig skillnad.

– Våra fem miljarder ska ju dessutom läggas ovanpå de fem miljarder som fanns med i budgeten redan i höstas. Så sammantaget är det ju tio miljarder till kommuner och regioner.

Så du menar att regeringen lägger mer än oppositionen?

– Fem är ju mer än två.

Men hur kan ni räkna så olika?

– Det beror på vilken utgångspunkt man har. Vi har enats om fem och de om två. Sedan får vi se hur de ska se på våra fem miljarder, där antar jag att de inte skriver under in blanco på vår finansiering, för den känner de inte till.

Slopar friår

Men de menar att de tar pengar från utvecklingstiden och ingångsavdraget?

– Ja det stämmer ju, som de har i sin finansiering. Men de vet ju inte hur vi finansierar våra fem miljarder.

Men vad innebär det här för regeringen, att det beskrivs som att ni kommer att åka på ett rejält bakslag i den här frågan?

– Jag ser det som att det är väldigt kortsiktigt tänkt från de här partierna. Vi behöver tillföra mycket stora resurser till kommuner och regioner under de närmaste åren och det har vi också gjort de senaste åren. Att vi kunnat göra det beror på att vi har en ordnad budgetprocess, vilket vi haft sedan 90-talskrisen.

– Vi har kunnat betala av på statsskulden och vi har ordning och reda i statsfinanserna, vilket gör att vi kan möta behoven inte med besparingsprogram utan faktiskt med ökade resurser.

Enligt Magdalena Andersson är de satsningar som M, KD och V nu vill slopa, Miljöpartiets utvecklingstid (friår) och Centerpartiets ingångsavdrag (sänkta arbetsgivaravgifter för människor som står långt från arbetsmarknaden), satsningar som skulle vara bra för kommuner och regioner bland annat eftersom det kan öka möjligheten till vidareutbildning och anställningar.

Välkomnar diskussionen

Men är det inte lite löjeväckande att ni alla egentligen vill ge välfärden mer pengar, men inte kan enas?

– Ja. Jag som socialdemokrat är den första att välkomna att vi nu har en diskussion om ökade behov i kommuner och regioner, det är något som jag lyft fram vid otaliga tillfällen. Men man måste tänka långsiktigt och säkra långsiktig finansiering. Det är det jag är bekymrad över, till följd av den överenskommelse de presenterat i dag.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE